Iványi Gábor;költségvetési bizottság;ellenzék;

2022-03-07 15:29:00

Iványi Gábor: Semmi nem indokolta, hogy fegyveresek lerohanjanak bennünket

Az MSZP képviselője pedig kijelentette, sajnálja, amiért nem a lelkész lett az ellenzék államfő-jelöltje. 

A jelenlegi kormány megvonta a Magyar Evangéliumi Testvérközösségtől (MET) az egyházi státust, hajszát indított ellenünk, így most tesz bennünket történelmi egyházzá - jelentette ki a szervezet vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón. Iványi Gábor azt követően beszélt erről, hogy meghívást kapott a költségvetési bizottság mai ülésére, ahol a nemrégiben lezajlott razzia is terítékre került. Noha a fideszesek távol maradtak, ennek ellenére meghallgatták a MET elnökét. 

Iványi Gábor jelezte, több ezer ember munkahelyét és ellátását kockáztatják. Az alapproblémának azt látja, hogy nem kapják meg azt a kiegészítő támogatást, amit egyházi státuszuk jogellenes elvétele miatt járna nekik, valamint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága által megítélt kártérítési összeget sem fizeti ki számukra az állam. Számításai szerint 12 milliárd forintos adósságot halmozott fel velük szemben a kormány 2016 óta. Azt hangoztatta, minden közterhet készek kifizetni, „sose mondtuk azt, hogy ezt nem tennénk meg”, és partnerek voltak minden információcserében. Éppen ezért úgy véli, „fegyveres lerohanásukat” semmi sem indokolta. 

- fogalmazott Iványi Gábor.

Kijelentette, tevékenységüket a haza javára végzik és azt megtagadni tőlük - ami törvényesen járna -  „ez nem a mi bűnünk, hanem azé, aki ezt megcselekszi, ez hatalommal való visszaélés”. Kitért arra is, hogy „békességgel” folytatják munkájukat, hónapról hónapra „átélve azt a csodát”, hogy legalább a béreket ki tudják fizetni. 

Szégyenteljes, ami történik Iványi Gáborral és szervezeteivel - jelentette ki a költségvetési bizottság szocialista tagja. Mesterházy Attila az MSZP részéről támogatását fejezte ki a lelkész felé, mivel az „igazság az ő oldalán áll”. Egyúttal sajnálkozását fejezte ki, amiért nem a MET vezetője lett az ellenzék államfő-jelöltje, mivel pontosan azokat az eszméket képviseli, amelyekért ő baloldali politikus küzd.

A költségvetési bizottsági ülések harminc százalékán nem vettek részt a kormánypárti képviselők - utóbbit már a testület jobbikos tagja mondta. Potocskáné Kőrösi Anita emlékeztet, a fideszesek annak ellenére maradtak távol a mai üléstől, hogy Iványi Gáborék helyzetén túl a 400 forintos euró árfolyamról is szó esett volna. Ez az elhibázott 12 év fideszes gazdaságpolitikájának a bizonyítéka - hangoztatta. 

Az Orbán-kormány alkalmatlan bármilyen válságkezelésre - ezt mondta a bizottság DK-s elnöke. Varju László kijelentette, a kormánypárti képviselők nagy bajt tudnak okozni egy ilyen helyzetben, ha távol maradnak.