orosz-ukrán háború;

2022-08-03 20:55:00

Tárgyalna a Kreml, de csak saját szabályokkal

Hetek óta az első jelentős harci sikerről számolt be az orosz háborús propaganda. 

Moszkva szerint elfoglalták a békeidőben 32 ezres donyecki Avgyijivkát, ám az ukrán hadvezetés ezt tagadja. Azt állítják, hogy az orosz erők ugyan az éjszaka folyamán lőtték a területet, de egy sikertelen támadási kísérlet után veszteségekkel vonultak vissza. Ugyanakkor készül a Volodimir Zelenszkij elnök szülővárosa, a fronttól egyelőre 50 kilométerre fekvő Krivij Rih orosz ostroma is. Az oroszok a teljes déli frontvonalon is támadtak, de konkrét felmutatható eredmény nélkül.

Márpedig nagyon éhes a harci sikerre az orosz hadsereg, amelynek kezdeti kelet-ukrajnai lendülete látványosan megtorpant az amerikai HIMARS rakétarendszerek bevetése óta. Ez tovább rontotta a haderő amúgy is rossz morálját és harci kedvét. Moszkva ugyan már többször bejelentette, hogy HIMARS rakéta-sorozatlövőket semmisítettek meg, - állításuk szerint hatot - de ezt rendre cáfolta az ukrán vezetés és a Pentagon is. 

Szerdán újabb nyugati skalpról számoltak be az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatóján, közölve, hogy megsemmisítettek egy raktárt Lviv közelében, ahol Lengyelországból érkezett fegyvereket tároltak. Arról viszont nem esett szó, hogy igaz-e vagy sem a Sky News által közölt brit titkosszolgálati hír, miszerint a dél-ukrajnai Herszon és a Krím félsziget közötti vasúti összeköttetés „nagy valószínűséggel” megsemmisült egy ukrán támadás eredményeként. Ez, amennyiben igaz, súlyos csapás az orosz haderő számára.

Nem csoda, hogy újra megjelent a Kreml kommunikációjában a tárgyalás lehetősége. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő elismerte, valóban igaz, hogy Oroszország kész tárgyalni a konfliktus "békés" megoldásáról, de csakis a saját feltételei szerint. Peszkov a Putyin-barát Gerhard Schröder volt német kancellár nyilatkozatát erősítette meg, aki újabb moszkvai útja után jelentette be, hogy a Kreml „tárgyalásos rendezést akar”. Ez azonban semmit sem jelent, hiszen mint Peszkov mondta, „Oroszország feltételei ismertek”. Moszkva már korábban nyilvánosságra hozta elfogadhatatlan feltételeit, gyakorlatilag ellehetetlenítve a tárgyalásos rendezés esélyét is. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerdán  "kapitulációra való felhívásnak" nevezte a Kreml feltételekhez kötött tárgyalási szándékát.

A háborús gondokat tetőzi, hogy egyre ingatagabb a helyzet Európa legnagyobb atomerőművében, Zaporizsján. Ezt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi is megerősítette, miután a NAÜ egyelőre sikertelenül próbált egy ellenőrző csoportot küldeni a március óta orosz ellenőrzés alá került erőműbe. Grossi szerint a megszállók "így vagy úgy a biztonság minden alapelvét megsértették és nem engedhetjük meg, hogy ez így folytatódjon".