háború;

2022-09-23 20:12:00

Megkezdődtek a referendumok az oroszok által megszállt ukrán területeken, lebonyolításában már meg sem próbálják leplezni a szabálytalanságokat

Az Orbán-kormány újra szembement az uniós állásponttal.

Színjátéknak tartják Ukrajna szövetségesei a keleti Donyeck és Luhanszk megyékben, valamint a déli Herszon és Zaporizzsja régiókban pénteken kezdődött népszavazásokat, egyértelműen jelezve, senki sem fogja elismerni azok eredményét. Az ukrán ellentámadás szorításában sebtében megrendezett referendumok még Kínának is soknak bizonyultak, Oroszország legközelebbi szövetségesének külügyminisztere, Vang Ji egyértelműen kijelentette: „Minden ország szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani".

Az orosz politikai vezetés és a referendumok lebonyolításáért felelős megszálló hatóságok mintegy alátámasztva a nyugati bírálatokat, mintha egy politikai bohózatot adnának elő. Az orosz ellenzéki média tudósításai szerint az orosz ellenőrzés alatt álló régiókban a hatóságok házról házra járnak, hogy szavazatokat gyűjtsenek. A szavazóhelyiségek kedden nyitnak ki, hogy a lakosok a szavazás utolsó napján személyesen leadhassák szavazataikat. A négy naposra kinyújtott referendumot előzőleg azzal indokolták, hogy tartanak a szavazóhelyiségeknél összegyűlő tömeg elleni esetleges támadásoktól.

De lehet szavazni Moszkvában is a Kreml által elismert szakadár népköztársaságok „nagykövetségein” is. "Végső soron a dolgok a Szovjetunió helyreállítása felé haladnak.

A férfi „nagyon boldognak” nevezte magát.

Hogy mindenki boldog-e, önszántából vagy kényszerből szavaz, az kérdéses. A donyecki hatóságok hangosbeszélőn keresztül figyelmeztették a lakosokat a szavazásra, erről még a TASZSZ orosz állami hírügynökség is beszámolt.

A négy régióban nem azonos sem a referendum kérdőíve, sem az alaphelyzet. Moszkva a háború kirobbantása előtti napon elismerte Donyeck és Luhanszk „függetlenségét”, itt a lakosoknak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy támogatják-e "köztársaságuk Oroszországhoz való csatlakozását". A háború alatt megszállt Herszonban és Zaporizzsjában az áll a szavazólapokon, hogy "Támogatja-e Ön az Ukrajnától való elszakadást, a régió önálló állam megalakulását és az Orosz Föderációhoz való csatlakozását az Orosz Föderáció alanyaként?".

Több oroszországi városban a népszavazásokat támogató gyűléseket rendeztek pénteken, amelyekre kiterelték az állami alkalmazottakat, valamint diákokat és politikai aktivistákat szállítottak a hatóságok.