Németország;Oroszország;Ukrajna;háború;fegyverszállítás;

2023-01-06 17:43:00

Negyven páncélozott harci járművet ad Ukrajnának Németország

Védelemre lehet használni őket. Az ukránok kértek támadókat is, de ezt a berlini vezetés egyelőre elutasítja.

Németország negyven Marder típusú páncélozott harci járművet szállít Ukrajnának 2023 első negyedében – közölte a német kormányszóvivő pénteken, egy nappal Olaf Scholz kancellár és Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetése után. – Eljött az ideje, hogy nyugati technológiájú, védelmi harcji árműveket küldjünk. Az első negyedévben készen fog állni negyven jármű, és elküldhetjük őket Ukrajnának, miután az ukrán kezelők nyolchetes kiképzést kapnak – jelentette ki Steffen Hebestreit a kormány szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.

Joe Biden és Olaf Scholz csütörtökön jelentette be, hogy gyalogsági harci járműveket küldenek Ukrajnának, hogy támogassák az ukrán csapatokat az orosz erőkkel szemben, de nem közölték sem a számukat, sem a szállítás menetrendjét. Most derült ki, hogy az Egyesült Államok a tervek szerint 25 milliméteres gépágyúval, egy 7,62 milliméteres géppuskával és páncéltörő rakétákkal felszerelt, Bradley típusú gyalogsági harcjárműveket, Németország pedig 20 milliméteres löveggel ellátott Marder páncélosokat szállít.

Az európai szövetségesek korábban szovjet gyártmányú harckocsikat szállítottak, de Ukrajna többször kérte, hogy nyugati harci eszközökhöz is hozzájusson. Berlin eddig elutasította ezt a kérést, arra hivatkozva, hogy egy ilyen döntést a nyugati szövetségesekkel egyeztetve kell meghozni, és a NATO-nak nem szabad közvetlenül belekeverednie a háborúba. Németország mindazonáltal némi vonakodás után már korábban is jelentős katonai segítséget nyújtott: egyebek között tarackokat, Gepard önjáró légvédelmi ágyúkat és egy IRIS-T föld-levegő rakétarendszert szállított az ukrán hadseregnek, és ez utóbbi fegyverzetből idén további hármat küld.

Szerdán Emmanuel Marcon francia elnök jelentette be, hogy országa AMX-10 RC típusú, francia gyártmányú könnyű harckocsikat szállít Ukrajnának. A kijevi vezetés a következő szakaszban 120 milliméteres löveggel felszerelt Leopard 2 támadó harckocsikat kér, de Németország eddig ezt elutasította. – Figyelmesen követjük az ukrajnai helyzet alakulását, és azután hozzuk meg a döntést partnereinkkel együttműködve – jelentette ki egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva a szóvivő.

Parlamenti illetékesek szerint a szövetségesek január közepén egyeztetnek az Ukrajnának nyújtandó segítségről.