Oroszország;külügyminiszter;Ausztria;Vlagyimir Putyin;emigráció;

2023-08-08 20:15:00

Oroszországba emigrált a volt osztrák külügyminiszter

Mások inkább menekülnek onnan, de Karin Kneissl szerint épp a megfelelő célpont. Persze a pályáját áttekintve a meglepetés annyira nem nagy.

Még tavaly elhagyta Ausztriát Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter, akit orosz kapcsolatai miatt értek heves bírálatok a közelmúltban. A Meduza cikke szerint meg sem állt Oroszországig, kiderült most ugyanis, hogy a rjazanyi területen lévő Petrusovo faluban bérelt házat.

A helyi sajtó meg is találta a politikust egy ottani rendezvényen. Karin Kneissl elmondta nekik, hogy a barátai segítettek neki házat bérelni Petrusovoban. „Fizettem még egy hónapot, aztán meglátjuk. Nem tudok semmit a jövőmről, semmit” - fogalmazott.

Persze stabil pontok azért már akadnak: elmondása szerint a Szentpétervári Állami Egyetemen kapott vezetői beosztású munkát, emellett pedig továbbra is könyveket ír és tanít. „Nem volt könnyű idejönni, igyekszem eligazodni, bár nem könnyű. Szeretek itt lenni, nagyon szép ez a falu” - mesélte, hozzátéve, elkezdett dolgozni és nyelvet is tanul. Elmondása szerint a régi életét el kellett hagynia, ami viszont 60 éves korához közeledve nem könnyű.

Karin Kneissl 2017 és 2019 között volt az osztrák külügyi tárca vezetője, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) delegáltjaként, amely 2016-ban együttműködési megállapodást kötött Vlagyimir Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. Tavaly júliusban a Washington Postnak Kneissl úgy nyilatkozott, azért hagyta el Ausztriát, mert elmondása szerint fenyegetések érték. Egy ideig Libanonban élt, majd innen ment Oroszországba. 

A volt tácavezető működését számos bírálat érte oroszbarátsága miatt. 2018-ban például bejárta a sajtót, hogy Vlagyimir Putyinnal táncolt az esküvőjén - erről annak idején lapunk is beszámolt. De ismert volt az is, hogy Kneissl 2020-ban a Rosznyefty orosz olajvállalat igazgatótanácsának tagja lett, e pozícióját 2022 májusáig töltötte be, amikor is az Ukrajna elleni invázió miatt végül lemondott.