média;

2013-12-02 06:13:00

Alapelvek

Köztér

Súlyos szavak. Fontos kijelentések. Érdemes szó szerint idézni: "A magyar közszolgálati média az európai unió (sic!) normái és a magyar médiatörvény betartásával működik, szerkeszti műsorait, végzi azt a tevékenységét, amit neki a törvények feladatul szabnak. E folyamatba politikai pártok bele nem szólhatnak, elvárásokat meg nem fogalmazhatnak, ezzel is biztosítva a közmédia pártatlanságát, a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapvető feltételeit, az alkotók függetlenségét."

Legyünk nagyvonalúak, lépjünk túl a szöveg kiáltó hibáin, a nyakatekert megfogalmazásokon. Hiszen a közlemény ugyanabban a "műhelyben" (MTVA) született, ahol a közmédia hírei és hírműsorai, miért lenne hát különb tőlük. Figyeljünk tehát a lényegre, az immár írásba vésett alapelvekre, amelyekből "a közmédia szerkesztői, alkotói és vezetői eddig nem engedtek és nem fognak engedni a jövőben sem". Csak naponta szembe mennek velük, semmibe veszik őket, hazudnak tehát az egyre fogyatkozó közönség szeme láttára és füle hallatára.

Ez a hazugság hívószó lehetett, hiszen közleményük éppen a hazugságokról őszintén valló Gyurcsány Ferenc pártjának legutóbbi nyilatkozatára válaszol. Ebben többek közt az is olvasható, hogy nem vesznek részt "a köztévének hazudott Fidesz-televízió ocsmány propaganda-hadjáratában". De végül is mindegy, miért éreztek késztetést, hogy írásba adják az alapelveket, mert a hangsúly azon van, hogy ezek szerint a közmédiában tisztában vannak, mit és hogyan kellene tenniük. Ezért tehát még súlyosabb, hogy - nyilván tudatosan, mélyen fakadó meggyőződésből - minden hír- és információs műsorukban megsértik a velük szemben (is) érvényes etikai normákat.

Gratulálunk!
Mától ebben a rovatban minden nap példákkal igazoljuk majd, mennyire nem valósulnak meg a bevezetőben a legautentikusabb forrásból idézett alapelvek. Nagyon szomorú, hogy a jelek szerint hosszú ideig lesz témánk.