Amerre járt Verhofstadt, fideszes provokátorok kísérték

Publikálás dátuma
2019.05.23. 22:05
Guy Verhofstadt
Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Egy utcafórumon és egy sajtótájékoztatón is részt vett volna a Momentummal az EP liberális frakciójának vezetője, de ez nem bizonyult egyszerű feladatnak.
Tüntetők zavarták meg Guy Verhofstadt és a Momentum Cseh Katalin közös utcafórumát a budapesti Móricz Zsigmond körtéren, számol be a hvg.hu. A tiltakozók - az Identitás Generáció nevű, az amerikai alt-right mintájára szerveződő, Fidesz-barát szélsőjobboldali minden-ellenes fiatalok csoportja - az Európai Egyesült Államok "tervezete" miatt kezdtek kiabálni. Ez különben nem a Momentum, hanem a DK programjában szerepel. A momentumosok hangos "Európa!" skandálással válaszoltak, majd egy-két perc szópárbaj után az ellentüntetők távoztak a helyszínről.
Verhofstadt egyébként az EU támogatási rendszerének radikális átalakításáról beszélt, majd azt mondta: csak a pénzért nem lehet senki az unió tagja, tiszteletben kell tartani a jogállamiságot, az európai alapelveket és a véleményszabadságot is. A liberális politikus nagyon fontosnak tartja, hogy a brüsszeli szankciók nem a magyar embereknek szólnak, hanem Orbán Viktornak.
Nem sokkal ezelőtt Bede Zsolt kormánypárti provokátor is megjelent egy Verhofstadt-Momentum sajtótájékoztatón. A Vadhajtások nevű kormánypárti internetes oldal közösségi oldalára került fel erről a videó, amit a 444.hu végig is nézett. Mint írják, a klipen valami olyasmi látható, hogy a momentumos Fekete-Győr András és az EP liberális frakciójának vezetője újságírók gyűrűjében sajtótájékoztatóra készül, amikor Bedéék "mocskos hazaáruló, interlexuális baloldali szar", "you are traitor, go for the dentist now" és hasonló felkiáltásokkal megérkeznek. Egy hangszóróból a müezzin éneke üvölt, Fekete-Győr többször kéri, hogy kapcsolja ki, de ez nem történik meg. A közelben ácsorgó rendőrök békésen szemlélik a történteket.
Szerző
Frissítve: 2019.05.23. 22:28

Szennyezettek a budapesti buszmegállók

Publikálás dátuma
2019.05.23. 21:22

Fotó: Népszava
Még a légszennyezettségéről közismert Széna téri mérőállomás is jellemzően alacsonyabb NO₂-koncentrációs értékeket mutatott, mint a pár méterre lévő Széll Kálmán téri buszmegállóban mért adatok.
A Greenpeace 2019 áprilisában AQMesh légszennyezésmérő eszközzel vizsgálta a nitrogén-dioxid (NO₂) légszennyezettséget három fővárosi buszmegállóban. A mérések azt mutatták: a buszmegállókban szignifikánsan jelentősebb a légszennyezettség, mint ugyanabban az időszakban a környező hivatalos mérőállomásokon. A Népszínház utca elején lévő buszmegállóban körülbelül háromszor, a Blaha Lujza téri buszmegállóban több mint kétszer akkora volt az NO₂-koncentráció, mint a közelükben lévő Teleki téri, illetve Erzsébet téri mérőállomásokon. Még a légszennyezettségéről közismert Széna téri mérőállomás is jellemzően alacsonyabb NO₂-koncentrációs értékeket mutatott, mint a pár méterre lévő Széll Kálmán téri buszmegállóban mért adatok.  A Greenpeace megvizsgálta a tömegközlekedésben használt buszállományt is. Ebből kiderül: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelésére 1432 autóbuszból még mindig mintegy 600 darab nagyon alacsony környezetvédelmi besorolású (EURO 0-III), erősen légszennyező busz. Ez a kevesebb régi busz felelős a buszokból származó nitrogén-dioxid-szennyezettség döntő részéért. Sajnálatos módon a buszállomány átlagéletkorának 2013 óta tartó csökkenése 2016-ban megállt, sőt azóta újra 10 éves életkor fölé nőtt az átlagéletkor. A nitrogén-dioxid-szennyezettség veszélyes. A jellemzően a dízel járművekből származó nitrogén-oxidok csökkentik a tüdőfunkciót, különféle légzőszervi károsodásokat okoznak, valamint kapcsolatba hozhatók szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is, továbbá gyengítik a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünket. A közúti járművek szennyezőanyag-kibocsátása – ezen belül is leginkább a nitrogén-dioxid-szennyezés – világszerte évente 4 millió gyerek asztmás megbetegedését okozza. A legtöbb esetben ráadásul már a határérték alatti szennyezés elég a megbetegedésekhez. Hazánkban  körülbelül két és félszeresére nőtt az elmúlt 15 évben a nitrogén-dioxid-szennyezéssel is összefüggő asztmás betegek száma.  A dízelüzemű személygépjárművek száma több mint duplájára nőtt az elmúlt 12 évben, és nőtt az autók átlagéletkora is. 

Felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét

Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a beltéri légszennyezésnek jelentős egészségkockázata van, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kezdeményezésére felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét. Ezzel kapcsolatban 105 ezer kérdőívet küldtek ki 3. osztályos gyereknek, akik szüleikkel együtt tudtak erre válaszolni. A válaszokból kiderült, 17-27 százalék közötti azon gyerekek aránya, akik a felmérés pillanatában valamilyen légúti tünettel küszködtek. Ebből a legfontosabb kockázati tényező a beltéri levegő minősége, így ez hatással lehet a légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyerekek állapotára. 

Szerző

Bevándorlással riogatva kampányol a Fidesznek a Lungo Drom és Farkas Flórián

Publikálás dátuma
2019.05.23. 20:02
Farkas Flórián az Országgyűlésben
Fotó: Népszava
Gyakorlatilag szóról szóra ugyanazt küldte el levélben, amit korábban a kormánypárti Magyar Hírlapnak nyilatkozott.
A Farkas Flórián vezette Lungo Drom is belevetette magát a Fidesz melletti kampányba az EP-választás előtt. Mint az Azonnali.hu megtudta, levelet küldtek a roma nemzetiségi önkormányzatoknak, melyben azzal riogatnak: ha "migránsok" jönnek az országba, magukkal hozzák "a rasszizmust, a terrorizmust és a nőgyűlöletet". A kormánypárti parlamenti képviselő Farkas Flórián jegyezte levél többek közt azzal érvel a Fideszre való szavazás mellett, hogy a
"a migráció jelenti a legnagyobb fenyegetést a cigányságra".

A levélben gyakorlatilag szó szerint idézi Farkas azt, amit a kormánypárti Magyar Hírlapnak nyilatkozott még áprilisban, az EP-választás kapcsán.
Ami a Lungo Dromot illeti, ugyan a szervezet neve feltűnik a Fidesz honlapján, a párt szövetségesei között, de még honlapja sincs. Vett már részt békemeneten, és legutóbb - az Idetartozunk Egyesület közleménye szerint - azért vetette latba befolyását, hogy ne zavarják meg roma ellentüntetők a Mi Hazánk törökszentmiklósi akcióját.
Farkas Flórián jelenti az igazi veszélyt és fenyegetettséget a cigányság számára

mondta lapunknak Farkas áprilisi nyilatkozata után Vajda László, a Lungo Drom volt alelnöke, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagja. Vajda tudomása szerint a Lungo Drom szétesőben van. Farkas Flóriánt annak ellenére a hatalomban tartják, hogy nem képviseli a cigányságát – kifogásolta az ORÖ képviselője.
Farkas nevéhez az utóbbi években több botrány is kötődött, például bebukott a nevéhez fűződő 1,6 milliárd forintos Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programnak szánt projekt. A havi bruttó közel 1,4 millió forintnyi fizetést kapó politikus egyébként a parlament oldalán található adatok alapján nem tartozik a legaktívabb képviselők közé: 2014 óta nem szólalt fel, és a 2018-tól induló ciklusban még egyetlen benyújtott indítványa sem volt.
Szerző