Az Apple a világ legértékesebb márkája

Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:06

Fotó: Wang gang / Apple
Kijött a Forbes legértékesebb márkákat rangsoroló (Most Valuable Brands) 100-as listája.
A Forbes listáján az első helyen szereplő Apple márkaértéke 205,5 milliárd dollár, 12 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A második helyen a Google (167,7 milliárd dollár, +27 százalék) áll, a harmadikon pedig a Microsoft (125,3 milliárd dollár, +20 százalék). A lista negyedik helyén az Amazon található 97 milliárd dollárral, ami 37 százalék növekedés tavalyhoz képest. A vezető tízes listára került még a Facebook (88,9 milliárd dollár, -6 százalék), a Coca-Cola (59,2 milliárd dollár, +3 százalék), a Samsung (53,1 milliárd dollár, +11 százalék), a Disney (52,2 milliárd dollár, +10 százalék), a Toyota (44,6 milliárd dollár, 0 százalék) és a McDonals's (43,8 milliárd dollár, + 6 százalék). A 100 vezető cég együttes márkaértéke 2330 milliárd dollár, ami 8 százalékkal múlja felül a múlt évit. Az információs-technológiai cégek értéke nőtt a legnagyobb mértékben, így például az Amazoné 37 százalékkal. Jelentős növekedés ért el a Netflix (+34 százalék), és egyaránt 27 százalékkal drágult a Google és az Adobe. A nagy vesztes a svéd kiskereskedelmi H&M, amelynek a brend értéke 12 százalékkal, 11,5 milliárd dollárra zuhant. A 100-as listán a legértékesebb világmárkák közül 56 amerikai, 11 német, 7 francia és 6 japán.
Szerző
Témák
Apple Forbes

Dízelbotrány – Kilencven millió eurós bírságot kapott a Bosch

Publikálás dátuma
2019.05.23. 14:37

Fotó: FRANZISKA KRAUFMANN / AFP
A vállalat nem kíván jogi eszközökkel élni az ügyészség döntésével szemben, így az ellene indított eljárás ezzel le is zárult.
A stuttgarti államügyészség 90 millió eurós bírság kiszabásával lezárta a Bosch autóipari beszállítóval szemben a Volkswagen konszern dízelbotrányában játszott szerepe miatt indított eljárást. A kiszabott bírság 2 millió euró szabálysértési bírságból és 88 millió eurónyi, jogtalanul szerzett nyereség elvonásából tevődik össze. A Bosch a dízelmotorok vezérlőberendezései szállítójaként keveredett bele a Volkswagen dízelbotrányába. A dízelmotorok emissziós értékeit a motorvezérlő szoftverrel manipulálta az autógyár. Szóvivője közleménye szerint a Bosch nem kíván jogi eszközökkel élni az ügyészség döntésével szemben, így az ellene indított eljárás ezzel le is zárult. Az ügyészség döntésében abból indult ki, hogy a dízelmotorok emissziós értékeinek a manipulálására irányuló kezdeményezés az autógyártól, és nem a vezérlő berendezés beszállítójától indult ki. Az ügyészségi döntés így mentesítheti a Boscht a dízelbotrány okán az autógyártók ellen indított kártérítési perekben támasztott követelések megfizetése alól. A Boschra kiszabott 90 millió eurós bírság messze elmarad a Volkswagenre és érdekeltségeire, az Audi és a Porsche vállalatokra együttesen kiszabott több mint kétmilliárd eurótól. Az ügyészség közleménye szerint a Bosch 2008-tól 17 millió motorvezérlő berendezést szállított le, ennek azonban csak egy részére került fel a meg nem engedett funkciókkal ellátott szoftver. A Bosch 1,2 milliárd eurót különített el 2018-as eredménye terhére a dízelbotrány jogi következményeiből származó esetleges fizetési kötelezettségek fedezeteként. A dízelbotránnyal kapcsolatban számos hatósági vizsgálat és polgári jogi eljárás van még folyamatban az autóipari vállalatok ellen.
Szerző

Jelképes energiatámogatás érkezik

Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:40

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A várakozásokkal ellentétben nem merült ki pillanatok alatt a gázkonvektorcsere-támogatási keret.
Egyelőre nem függesztették fel a szerda délelőtt tízkor megnyitott országos gázkonvektorcsere-támogatási programot. Az illetékes innovációs és technológiai tárca kétmilliárdos kerettel nyitotta újra a két éve meghirdetett lakossági pályázatot. Most a költségek legfeljebb 60 százalékának megtérítésére, lakásonként maximum 750 ezer forintra lehetett jelentkezni, ezúttal országosan egységes (az eredetileg tervezettnél két nappal későbbi) kezdő időponttól, bár térségenként eltérő kerettel és így – várhatóan – különböző lezárási időponttal is. A rendelkezésre álló forrás lemerülésére utaló felfüggesztés elmaradása annak tükrében fura, hogy a 2017-es, másfélmilliárdos keretű kiírás során több térségben csupán néhány órát élt a lehetőség. Habár akkor a támogatási arány 80 százalékra rúgott, Czabarka Mihály, a pályázati tanácsadással foglalkozó Projecdoctor Kft. ügyvezetője értékelése szerint a kiírás új feltételei, illetve a kínálat, a jogszabályi környezet és az árak változását is figyelembe véve az átalakítás most is a két évvel ezelőttihez hasonló mértékű, átlagosan közel 400 ezer forint önrészt igényel. Ennek megfelelően az érdeklődésben sem tapasztalt visszaesést. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy míg az illetékes tárca a kéménybélelést is az elszámolható beruházások közé sorolja, kéményre kötött konvektor nincs és ilyen berendezés sem kapható. (Hallott olyan hangokat is, hogy feketén olcsóbban hozható ki az átalakítás, mint törvényesen, az állami támogatást igénybe véve.) Százezres költségcsökkentő tételnek számít a készülékcsere egyszerűsített gázszolgáltatói ügyvitele is. A pályázat beadására szolgáló konvektor2019.nfsi.hu oldal a korábbiaknál gördülékenyebben működött, bár félreértésekre adhat okot, hogy az elvben öt napon belül csatolandó, nagy méretű dokumentumokat a rendszer csak öt napon túl engedi feltölteni. A Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. üdvözöl minden takarékosságot célzó kormányzati kezdeményezést, de a kétmilliárdos keret önmagában jelképes – fogalmazott megkeresésünkre Szalai Gabriella ügyvezető. E forrás az elavult hazai konvektorok milliós számához képest csak néhány ezer cseréjét fedezi - tette hozzá. Vonatkozó kérdéseinkre a szaktárcától lapzártánkig nem kaptunk választ, ám – legalábbis weboldaluk tegnap esti állapota alapján – a pálya egyelőre mindenki számára nyitott.

Egyre több az otthoni napelem

Tavaly közel 11 ezer háztartási méretű napelemes erőművet telepítettek az országban – számítható ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tegnap közzétett adatsorából. Ez több mint 10 százalékkal magasabb a korábbi jelentésükből kikalkulálható, tavalyelőtti 9 ezernél. Így jelenleg valamivel több mint 40 ezer rendszer üzemel az országban. A 2017-es, 240 megawattra (MW) rúgó összesített teljesítményük tavaly több mint 80 MW-tal bővült. A lehetőséggel túlnyomórészt a lakosság él.

Nem ütemezték át a paksi hitelt

Szél Bernadett független képviselő kérdésére Süli János is cáfolta azt a korábbi sajtókacsát, hogy megállapodtak volna a Paksi Atomerőmű bővítésére felvett tízmilliárd eurós orosz állami hitel visszafizetési időpontjának átütemezéséről. Míg a múlt héten Gulyás Gergely tkancelláriaminiszter tételesen cáfolta az értesülést, addig a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter ezúttal úgy fogalmazott: ha a módosítás „napirendre kerül”, arról az ez ügyben döntésre jogosult Parlament képviselőjeként Szél Bernadett is tudomást szerez. A képviselő kérdésében felhívta a figyelmet, hogy míg a hitelszerződés 2026 elejében fixálja a visszafizetés kezdő időpontját, az ismert, tetemes késés miatt akkorra biztos nem hozhatók az – általa amúgy ellenzett – új atomblokkok üzemkész állapotba. Süli János már tavaly felvetette a hitelátütemezés lehetőségét.

Szerző