Az NVB-nek sem tetszett, hogy szemérmetlenül tolja a Fidesz kampányfilmjét a köztévé

Publikálás dátuma
2019.05.07. 20:22

Fotó: mediaklikk.hu
745 ezer forintos bírságot kapott a híradónak álcázott kampányért.
A Nemzeti Választási Bizottság az MSZP panaszának helyt adva 745 ezer forintra bírságolta meg a köztévét és eltiltotta a további törvénysértésektől. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azért fordult a testülethez, mert a köztévé úgynevezett egyperces híradójában az FTC-Újpest meccs szünetében hírként bemutatták a Fidesz brüsszelező-migránsozós kampányfilmjét. Az híradó fele csak ezzel foglalkozott.
Minden jogi eszközt be fognak vetni, hogy legalább amíg a közigazgatási bíróságok nem verik szét a Kúriát, addig szülessenek ott meg azok a döntések, amikből láthatják a választók: ez a választás sem lesz tiszta - mondta Tóth Bertalan a beadványt ismertető hétfői sajtótájékoztatón.
Szerző

Részeg turisták zsidóznak vadul a bulinegyedben

Publikálás dátuma
2019.05.07. 19:00

Fotó: Tóth Gergő
Tartani lehet attól, hogy az antiszemita incidensek nem állnak meg a szóbeli inzultusnál.
Az elmúlt másfél-két évben megszaporodtak, heti rendszerességgel történnek verbális atrocitások a VII. kerületben, az úgynevezett bulinegyedben – nyilatkozta lapunknak az ortodox zsidó vallású Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumi elnöke, volt fideszes önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta, hogy az Erzsébetvárosban békésen élnek együtt a zsidó és nem zsidó magyarok. A szóbeli agressziót erősen ittas turisták követik el. Szabó György nem tudja, melyik országból jönnek, de az biztos, hogy angolul beszélnek. Becsmérlő megjegyzéseket tesznek, kiabálva biztatnak a zsidók meggyilkolására, máskor Heil Hitler!-eznek. „Valamit tenni kell!” – írta ki Szabó György az Élhető Erzsébetvárosért csoport közösségi oldalára. A Népszavának elmondta, hogy nyilvánvalóan azok az ortodoxok a leginkább kitettek az inzultusoknak, akiknek jól beazonosítható a vallása: kaftánt és kalapot viselnek. Szabó Györgynél a minap telt be a pohár. Múlt pénteken este a Kazinczy és a Dob utca, szombaton dél körül a Dohány és a Síp utca találkozásánál érte atrocitás. A szombati időpont ne tévesszen meg senkit, az üvöltözve zsidózó turisták már ilyen korán „jól be voltak állva”. Előfordult, hogy egy nagyobb csoport részeg vette körül, Szabó György jobbnak látta, ha gyorsan elhagyja a helyszínt. Más esetben, amikor nem voltak ennyire egyenlőtlenek az erőviszonyok, megtörtént, hogy „elkapta a grabancát” valakinek. Az ilyen fellépés olykor eléri hatását: egy megszeppent turista szabadkozva kért bocsánatot, mondván, hogy „ő nem is úgy gondolta”. Szabó György nem látta értelmét annak, hogy a rendőrséghez forduljon. Valamit azonban tényleg tenni kell, nyilatkozatával erre szeretné felhívni a figyelmet. Attól tart ugyanis, hogy a helyzet tovább romlik, és a szóbeli zsidózást előbb vagy utóbb fizikai bántalmazás követi.
Szerző
Témák
antiszemita

Az NVB nem tudta felfüggeszteni Czeglédy Csaba mentelmi jogát

Publikálás dátuma
2019.05.07. 18:49

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Nem volt meg hozzá a többség.
Nem függesztette fel Czeglédy Csaba EP-képviselőjelölt mentelmi jogát keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az testület határozata szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség. Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) listájának 36. helyén szerepel, a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés április 22-én lett jogerős.  Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. Jelöltté válását követően azonban a bíróság felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát. A döntés előtt Czeglédy Csaba is szót kapott. A jelölt azt mondta, szeretne aktívan részt venni a választási kampányban a hátralévő három hétben a jelölőszervezet és a baloldali közösség érdekében. Azt is mondta, nagy valószínűséggel nem lesz EP-képviselő, ennek ellenére nem tartja magát kamujelöltnek.
Szerző
Témák
Czeglédy Csaba
Frissítve: 2019.05.07. 20:10