Bezáratná a kormány a ferihegyi bádogterminált

Publikálás dátuma
2019.05.21. 21:24

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Akár rendeleti úton is megtilthatja az Orbán-kabinet, hogy a Budapest Airport használja a fapadosokat kiszolgáló épületet.
Hónapok óta téma a kormány és a reptér között, hogy mihez kezdjenek a ferihegyi állapotokkal: februárban egy helyettes államtitkár fakadt ki egy levélben a reptéri helyzet miatt, áprilisban pedig 77 pontos követeléslistát küldött a Budapest Airportnak a kormány. Most az MSZP-s Mesterházy Attila kérdezett rá a kormánynál, hogy mikor kezdenek már valamit a reptérrel, Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára pedig válaszában ismét beígérte a fapadosokat kiszolgáló bádogterminál eltüntetését – írja a hvg.hu. Mint a lap rámutat, Cseresnyés először azzal érvelt, hogy a kormány azért nem tud nyomást gyakorolni a reptérre, mert a Gyurcsány-kormány "elkótyavetyélte a ferihegyi repülőteret", de ettől függetlenül határozott elvárásuk, hogy már rövid távon emeljék az utaskiszolgálás színvonalát, és tiszta és higiénikus környezetet teremtsenek minden, utasok által igánybe vett területen.
A 77 pontos követeléslistáról most is csak annyit árultak el, hogy hangsúlyos eleme, hogy a diszkont járatok be- és kiszállítására használt bádogépületek záros határidőn belül nem működhetnek tovább a jelenlegi formájukban. A határozott igényt nyomatékosítja annak előrejelzése, hogy a kormány a jövőben akár rendeleti úton betilthatja a kérdéses építmények használatát.
Szerző

Terroristának nézték a TV2-nél kopogtató jobbikost

Publikálás dátuma
2019.05.21. 20:11

Fotó: Facebook/Jobbik Magyarországért Mozgalom
Egy férfi összeesett a rémülettől, amikor Jakab Péter megpróbált bejutni a kormánybarát csatorna híradójába.
Terroristának gondolták Jakab Pétert, a Jobbik országos szóvivőjét, aki magánakció keretében próbált szerepelni a Tényekben -írja a 24.hu. Jakab megpróbált bejutni a TV2 híradójába, azt kifogásolva, hogy egy éve nem hívták a Tényekbe, pedig kampány van. Az akció nem sikerült, biztonsági emberek állták Jakab útját. Később a rendőrök is megérkeztek, akik igazoltatták a politikust, majd elengedték. A hírportál elérte Jakabot, aki elmondta, hogy egy szerencsétlen eset is történt:
Egy fiatalember azt hitte, terroristák jönnek, és epilepsziás roham-szerű tüneteket mutatva összeesett

– mesélte a szóvivő. A fiatalemberhez mentőt hívtak. Valamint be is mondták a Tényekben, hogy rosszul lett valaki Jakab akciója miatt, tehát valamilyen formán mégis a képernyőig jutott az ellenzéki politikus, bár ezt nem így szerette volna elérni. A TV2-t az utóbbi időben is többször elmarasztalták, amiért kiegyensúlyozatlanul tájékoztatott a Tények. Többször közleményt kellett beolvasniuk, amiért a csatorna híradója lényegében a Fidesznek kampányolt. 
Jakab az ügy kapcsán rögtönzött Facebook-közvetítésében is  arról beszélt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság eddig 25 millió forintra bírságolta a televíziót, amiért "csak a Fidesz propagandáját nyomják", az ellenzéki sajtótájékoztatókról pedig nem számolnak be. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.21. 20:16

Hová vezetne ez? Nem hívnak brit rendőröket a Bulinegyedbe

Publikálás dátuma
2019.05.21. 18:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár a legénybúcsús bandákra is kijózanítóan hatna egy bobby látványa, a rendőrség nem kér a közös járőrszolgálatból.
Aki próbált már lecsendesíteni Pikachunak és balerinának öltözött, teli torokból üvöltő brit turistákat, vagy akinek ablaka alatt éjjelente tucatnyi csaprészeg, legénybúcsús társaság vonul át, különösebb magyarázat nélkül is értheti Oláh Lajos Pintér belügyminiszternek címzett javaslatát a brit-magyar közös járőrszolgálatról.
A DK-s politikus arról kérdezte Pintér Sándort, hogy még a turista főszezon előtt terveznek-e brit járőröket hívni a Bulinegyedként is ismert VI-VII. kerületi zónába - Oláh választókörzetébe -, hiszen az itt partizó külföldiek túlnyomó többsége is az Egyesült Királyságból érkezik. A politikus emlékeztetett rá, a turisztikai zónákban dolgozó nemzetközi járőrszolgálatok eredményesen működnek, példaként pedig a Balatonon szolgálatot teljesítő német vagy a Horvátországba delegált magyar rendőröket említette. 
A közös járőrszolgálatokkal általában eldicsekszik a rendőrség is - ahogy az osztrák és a román kollégák esetében tették - de úgy tűnik, más a helyzet, ha egy ellenzéki politikus küld nekik tippeket: Pintér Sándor helyett Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt Oláhnak, és leszögezte: egyelőre nem lesz közös brit-magyar járőrszolgálat a Bulinegyedben. Hogy miért nem, azt Kontrát meg sem magyarázta. Helyette arról írt, hogy a BRFK Budapest teljes területén biztosítja a közbiztonságot, és fokozott rendőri jelenlétet biztosít a szórakoztató negyedekben. Utóbbit kissé nehéz elhinni, miután május 9-én éppen Pintér Sándor árulta el Oláh Lajosnak, hogy 
összesen 67 betöltetlen státusz van a VI-VII. kerületi rendőrkapitányságokon

 Igaz, a belügyminiszter szerint ez sem akadályozza az "eredményes feladatellátást".
Szerző
Frissítve: 2019.05.21. 19:04