Botswana feloldja az elefántvadászati tilalmat

Publikálás dátuma
2019.05.23. 21:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Afrika déli részén elterülő országban 130 ezer elefánt él, harmada a kontinens állományának.
A vadászati tilalmat az orvvadászat visszaszorítása érdekében öt éve rendelték el, azóta folyamatosan nőnek a konfliktusok az állatok és az emberek között. Ennek oka, hogy az elefántok természetes élőhelyei egyre zsugorodnak, ezért rákaptak a a mezőgazdasági termésekre, miközben elpusztítják a lábasjószágokat, tönkreteszik a vízforrásokat, és néha embereket is megtámadnak, megölnek. A vadászat újraengedélyezése előtt a kormányzati albizottság civil szervezetekkel, helyi lakosokkal és helyi természetvédőkkel is tárgyalt, utóbbiak arra figyelmeztetnek, a faj védelem híján kihalhat. Az európai gyarmatosítás előtt Afrikában 20 millió elefánt élhetett.
Szerző

Korábban kihaltnak hitt állatok születtek a prágai állatkertben

Publikálás dátuma
2019.05.23. 18:00

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance / AFP
Először születtek Chaco-pekarik a prágai állatkertben, ami fontos lépés az egykor kihaltnak vélt, veszélyeztetett faj megőrzésre tett erőfeszítésekben.
A pekarifélék családjába tartozó Chaco-pekari (Catagonus wagneri) egy vaddisznóhoz hasonló emlős, amelynek létezését 1930-ban írták le a pleisztocén földtörténeti időszakból fennmaradt fosszíliák alapján.
Az 1970-es évek elejéig kihaltnak hitték, akkor egy kicsi populációt fedezték fel az argentin-bolíviai-paraguayi határ térségében. A vadászat, az erdőirtás és a betegségek miatt néhány száz egyedre rúgó populáció jelentősen zsugorodott, ezért az európai állatkertek fajmegőrző programot indítottak megmentésére.
Eddig csak a berlini állatkertben sikerült rendszeresen tenyészteni Chaco-pekarikat, egy állat pedig a belgiumi Planckendael állatkertben született. A prágai állatkertben most két Chaco-pekari született. Jelenleg 37 Chaco-pekari él európai állatkertekben.
Szerző
Témák
Prága Állatkert

Tizenöt év után több lett a tigris Bangladesben

Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:55

Fotó: HABIBUR ROB / AFP
Eredményesek voltak az orvvadászok ellen bevezetett határozott intézkedések, 15 év után először növekedett a Banglades területén levő Sundarbans térségben élő tigrispopuláció – jelentették be helyi illetékesek.
A térségben folytatott tigrisszámlálásról közzétett jelentés szerint a bengáli tigrisek száma a négy évvel ezelőtti 106 egyedről 114-re nőtt. 2015-ben a hatóságok megkongatták a vészharangot, amikor az akkori számlálásban kiderült, hogy a világ legnagyobb mangroveerdőségében élő egyedek száma kevesebb mint egynegyede a 2004-ben feljegyzett 440 egyedből álló populációnak.
„Nyolcszázalékos növekedést mutat a tigrispopuláció, ez nagy siker”

– mondta Sahab Uddin erdészeti miniszter a jelentés ismertetésekor.

 „A trend pozitív, ami azt jelzi, hogy hatékonyak a jelenlegi fajmegőrzési stratégiák, programok” – tette hozzá Safiul Alam, az erdők megőrzéséért felelős illetékes.
A hatóságok az állatszámlálást tavaly végezték mintegy 1656 négyzetkilométernyi területen kameracsapdákat használva. 
Sudarbans, amelynek egy része átnyúlik India keleti részére, a ritka kúposfejű delfin és a bengáli tigrisek otthona, mindkét faj veszélyeztetett az orvvadászat és élőhelyük elvesztése miatt. 2015 óta a bangladesi hatóságok számos intézkedést hoztak a bengáli tigrisek számának növelésére: több mint kétszeresére növelték az erdőben lévő természetvédelmi terület nagyságát. A biztonsági erők elitalakulata lecsapott az orvvadászokra, megölve több tucatnyit. Fegyver-visszavásárlást is meghirdettek, ennek nyomán 200 orvvadász adta le fegyvereit és lőszereit, cserében pénzt, jogi segítséget és mobiltelefonokat kaptak.
Szerző
Témák
tigris banglades