Bűnmegelőzési okokból titkolja a múzeum, mit adott kölcsön Orbán szolgálati rezidenciájának

Publikálás dátuma
2019.05.23. 11:53

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Nyilván ha megjelenik a sajtóban, milyen szobrok , szőnyegek, festmények színesítik a volt Karmelita-kolostor épületét, megindul a tolvajok hada.
Adatigénylésben kérte ki a kölcsönadott azon műtárgyak listáját az intézménytől az atlatszo.hu, amelyeket a volt Karmelita-kolostorban kialakított új miniszterelnöki hivatal kapott kölcsön a különböző múzeumoktól. A Szépművészeti Múzeum válaszából kiderült, hogy 34 festményt és 4 szobrot kölcsönzött a Miniszterelnökségnek, a Nemzeti Múzeum pedig 14 festményről adott számot. Az Iparművészeti Múzeum azonban trükkös válasszal állt elő: 3 külön táblázatban küldte meg a kölcsönadott tárgyak nevét, a kölcsönzések időtartamát, és a kikölcsönzők nevét. Utóbbiak között ugyan ott van a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és tárolási helyként a Karmelita, de nem beazonosítható, hogy mely műtárgyak kerültek oda a múzeumból. Ezután külön kértük az Iparművészetitől, hogy szíveskedjenek az általunk kért adatokat egy összesített listában megküldeni, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mely tárgyakat ki kölcsönözte ki tőlük, és mekkora időtartamra. Erre azonban már nem is reagált múzeum, ezért panaszt tettünk ellene a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). Nemrég megkaptuk a NAIH válaszát, miszerint az Iparművészeti Múzeum bűnmegelőzési okokból titkosíttatni akarja az általunk kért adatokat. Legutóbb a Szépművészeti Múzeum titkolta hasonló elszántsággal az általa kölcsönadott műtárgyak tárolási helyét, igaz nem minősítéssel próbálkozva, hanem üzleti titokra hivatkozva. Végül másfél év pereskedés után sikerült megtudnunk 2016-ban, hogy tíz értékes antik festményt kölcsönöztek ki egy Habony Árpádhoz köthető lakásba.
Szerző

Az oroszok harmada nem viselne el meleg barátokat

Publikálás dátuma
2019.05.23. 11:43

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Súlyosan homofób az orosz lakosság, még ismerőseiket is megtagadnák, ha fény derülne másságukra.
A magyar lakosság az ismert felmérések alapján nem annyira homofób, mint az orosz Az Integrity Lab és a Budapest Pride 2016 végén készített elemzése szerint 
Az oroszok több mint fele (56 százaléka) negatívan viszonyul  a homoszexuálisokhoz, és csaknem egyharmaduk (31) nem állna szóba többé ismerősével, ha kiderülne róla, hogy a saját neméhez vonzódik - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak az Interfax hírügynökség által csütörtökön ismertetett felméréséből, melyet az MTI is idéz.  A megkérdezettek 39 százaléka semlegesen, és csak 3 százaléka viszonyul pozitívan az LMBT-közösséghez tartozó (meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű) honfitársaihoz, 47 százalékuk úgy vélekedett, hogy ugyanolyan jogok illetik meg őket, mint a társadalom más tagjait, 43 százalék viszont nem értett ezzel egyet.
 A válaszadók 89 százalékának nem volt "nem hagyományos nemi orientációjú" ismerőse, 8 százalék mondta azt, hogy volt. A megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem változna meg a viszonya valakivel, ha kiderülne róla, hogy ilyen vonzalmú. A megkérdezettek 45 százaléka sosem hallott homoszexuálisok elleni erőszakcselekményekről. 20 százalék úgy vélekedett, hogy ilyesmi szórványosan előfordul, 13 százalékuk szerint az erőszaktétel elterjedt jelenség, további 15 százalék szerint pedig ez csak bizonyos régiókra jellemző. A felmérést április végén egy 1625 fős országos reprezentatív mintán végezték el.
A magyar lakosság az ismert felmérések alapján nem annyira homofób, mint az orosz. Az Integrity Lab és a Budapest Pride 2016 végén készített elemzése szerint legalábbis 
a magyar társadalom 60 százaléka vélte úgy, hogy a meleg, leszbikus és biszexuális embereknek ugyanolyan jogokkal kéne rendelkezniük, mint mindenki másnak,

a megkérdezettek közel 26 százaléka pedig úgy válaszolt, , hogy van leszbikus, meleg vagy biszexuális ember az ismeretségi körében, ami még növekedést is mutatott a korábban végzett kutatások eredményeihez képest. Némileg ellentmond a teljes jogegyenlőség támogatottságának, hogy a melegházasságot a megkérdezettek 56 százaléka ellenezte; az azonos nemű párok örökbe fogadásához való jogát viszont a válaszadók 46 százaléka elfogadhatónak tartotta 
 A helyzet azóta változhatott, hiszen a Fidesz-kormány és a hozzá lojális média közvetlenül vagy közvetetten, de azóta is kitartóan rombolja a melegek megítélését:
  • Kövér László nemrég a meleg párok örökbefogadási törekvéseit hasonlította a pedofíliához, és azt fejtegette, hogy egy normális homoszexuális magától is tudja, hogy nem feltétlenül számít mindenben egyenrangúnak heteroszexuális társaihoz viszonyítva.
  • A köztévé idén januárban készített beszélgetős műsort arról, hogy a melegség valójában gyógyítható betegség.
  • A kormány több mint 27 milliós támogatást adott egy keresztény portálhoz, melynek blogfelületén lepráshoz hasonlítják a melegeket.
Szerző

Lex Czeglédy: Lezúzná a képviselők mentelmi jogát Kósa Lajos és Kocsis Máté

Publikálás dátuma
2019.05.23. 11:03

Fotó: Népszava
Mostantól elég, ha a roppant független ügyészség vádat emel.
Csonkolná a Fidesz az országgyűlési és EP-képviselőjelölteket megillető mentelmi jogot. A hivatalos indoklás szerint (Kósa Lajos szíves közlése a pestisracok.hu-nak) a sorozatos ellenzéki visszaélések megakadályozása érdekében van szükség törvénymódosításra. A fideszes politikus „Lex Czeglédynek” titulálta az általa és Kocsis Máté frakcióvezető által jegyzett javaslatot. Aminek lényege, hogy egy képviselőjelöltet abban az esetben, ha ellene büntetőeljárás folyik valamilyen bűnügyben, és a vádemelés még azelőtt megtörtént, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vették volna, akkor az adott bűnügyben ne illesse meg a mentelmi jog. Ez borzasztóan álszent megoldás, ugyanis egyrészt figyelmen kívül hagyja az ártatlanság vélelmét, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy politikai ellenfeleket koholt vádakkal szorítsanak ki a politikai placcról - hiszen az, hogy az ügyészség vádjai megalapozottak-e, nem számít. Ráadásul pont a Czeglédy-ügy volt az, ahol a nyomozás lezárulta után sem tudott hónapokig vádat emelni az ügyészség. Az pedig külön pikírt helyzet, hogy Kósa Lajos annak a pestisracok.hu-nak nyilatkozott, amelyik több informátorát kiadta az ügyészségnek.
Szerző
Témák
Kósa Lajos