Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bojkottálnák az MSZP majálisát?

nepszava.hu|2016. ápr 30. 13:18, frissítve: 2016. máj 1. 14:28
[A+ A-]

Korábbi felvétel az MSZP egyik május elsejei rendezvényéről. FOTÓ: Vajda József/Népszava

Holnap május elseje, úgy tűnik azonban, hogy az idei majális nem csak a ringlispilről, virsliről és sörről fog szólni, de a politikáról is. Gyurcsány Ferenc például lefújta a DK-s rendezvényt, amit a Városligetben tartottak volna, az ellenzéki párt szerint ugyanis a főváros politikai okokból háromszorosára emelte a területbérleti díjat. Az MSZP ugyanakkor megtartja idei majálisát, az egyik fő szónokuk ráadásul a PM-es Karácsony Gergely lesz, ami azért érdekes, mert a Liget projektet támogató MSZP-Fidesz koalíció miatt éles ellentét alakult ki a városligeti fákat nagy erővel védelmező zuglói polgármester és a XIV. kerületi szocialista képviselő, Tóth Csaba között. Az Index úgy tudja, hogy a zuglói szocialisták fejében az is megfordult, hogy bojkottálják az egész majálist.

Gyurcsány Ferenc pénteken jelentette be, hogy nem tartja meg a szokásos DK-majálist a Városligetben. A párt azzal magyarázta a döntést, hogy a Városliget Zrt. brutális áremelést hajtott végre a területbérletekben. A volt miniszterelnök pártja az Indexnek elmondta, hogy háromszorosára emelték a díjakat, amit "nyilvánvalóan politikailag motivált áremelésnek" tartanak. "Az ünnep szellemiségét azonban a legkorruptabb bűnszervezet sem tiporhatja el" - közölte a párt. 

A DK-val ellentétben az MSZP megtartja a saját majálisát, amin nem csak Tóbiás József, a szocialista párt elnöke és Kunhalmi Ágnes, a tegnap újraválasztott fővárosi MSZP-elnök fog beszédet mondani, hanem a PM-es Karácsony Gergely is. Zugló polgármesterének meghívása azért is érdekes, mert a Liget projektet támogatandó MSZP-Fidesz koalíció óta igencsak megromlott a viszony a két ellenzéki párt között. Az index úgy tudja, hogy a szocialista pártban sokan értetlenséggel fogadták, hogy Tóbiás József miért hívta meg a szocialisták színpadára a PM-es politikust. A lap információi szerint a zuglói MSZP-sek fejében az is megfordult, hogy bojkottálják az egész majálist. A nol.hu szerint a párt egyik országgyűlési képviselője azt kifogásolta, hogy több millió forintért csinálnak a PM-nek egy jó nagy reklámot, az MSZP-nek ugyanis szintén magasabb árat kell fizetnie a rendezvényért.

UPDATE: Karácsony Gergely, Zugló polgármestere mégsem szólalt fel az MSZP városligeti színpadán. Tordai Bence, szóvivője a párt majálisán azt mondta, az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialista Tóth Csaba és "tettestársai" elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. Ami Zuglóban az MSZP részéről történt, nehezen értelmezhető másként, mint az elvek elárulásaként - jelentette ki.

Lásd még: "Árulás" Zuglóban - Karácsony mégsem szólalt fel az MSZP majálisán

Az LMP, az Együtt és a Jobbik is tart majális
Az MSZP mellett az LMP, az Együtt és a Jobbik is megtartja saját majálisát május elsején, a lényegesen magasabb árak ellenére is. Bár az Együtt a PM nélkül, de a pártszakadás előtti időben bejáratott helyen, a Szabadság téren ünnepel. Itt a program szerint beszédek helyett afrikai dobosok, ugrálóvár, arcfestés és tollaslabdázás lesz, a szervezők „igazi családi élményt" ígérnek.
A hagyományosan baloldali ünnepen a kormánypárt nem mozdul meg, a Jobbik viszont túlkompenzál: az ő „nemzeti majálisuk" már szombaton elkezdődött a Hajógyári-szigeten. A radikálisok a munkásmozgalom által kiharcolt vívmányokról, többek között Romantikus Erőszak- és Kárpátia-koncertekkel emlékeznek meg - számolt be az ellenzék ünnepléséről a nol.hu.

Ahogy a Népszava elsőként beszámolt róla, múlt hét csütörtökön váratlan döntést hozott testületi ülésén a zuglói önkormányzat. A Liget projektet - amit korábban a baloldali többség egyértelműen elutasított - most együttesen szavazták meg a Fidesz és az MSZP képviselői. A két párt fel is szólította a programot ellenző polgármestert, Karácsony Gergelyt, hogy kezdjen tárgyalásokat arról, hogy a közel 200 milliárdos beruházás miként szolgálná legjobban a városrész érdekeit.

A lépés azért volt váratlan, mert Karácsony és Tóth Csaba (MSZP), a kerület országgyűlési képviselője, akinek komoly befolyása van a zuglói szocialista képviselőkre, korábban együtt alkottak, sokak társaságában, élőláncot a Városliget védelmében. Együttes céljuk az volt, hogy megakadályozzák a Liget kormányzati beépítésének terveit.

Karácsony Gergely ezután polgármesteri vétóval élt a zuglói képviselő-testület Liget Budapest projektet támogató döntése ellen. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke pénteki, a Föld napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az önkormányzat döntése teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával.

 A polgármester azt feltételezte, hogy az önkormányzati ülésen egy vaskos félreértés történt, vétója miatt újra kell tárgyalni a kérdést és a zuglói képviselő-testület vissza fogja vonni a döntést. Különben nem tudom, hogyan fognak tudni tükörbe nézni azok a képviselők, akik azzal kampányoltak, hogy megvédik a Városligetet. Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a szájamból -  tette hozzá Karácsony Gergely.

Most csütörtökön a zuglói rendkívüli testületi ülés azt a döntést hozta, hogy a polgármesteri vétó ellenére Karácsony Gergelynek tárgyalnia kell a Városliget Zrt.-vel. A XIV. kerületi PM-es polgármester lapunknak közvetlenül az ülés után azt mondta: az önkormányzat mostani döntése szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. Annyit viszont sikerült elérnie a vétóval, hogy a szövegből kikerült, hogy Zugló támogatja a Liget projektet. Karácsony szerint most el kell kezdeni tárgyalni, aztán "majd meglátjuk".

Tóth Csaba, az MSZP helyi képviselője a múlt csütörtöki döntés után úgy érvelt a Népszabadságnak, hogy két év alatt sokat finomodtak a kormányzati tervek, és a parkban csak elbontott épületek helyére épülne két új múzeum. Az MSZP "továbbra sem támogatja feltétel nélkül a Liget projektet", de – mint Tóth mondta – a Városliget megújítása is annak része. Papíron ezért támogatta a zuglói MSZP Rozgonyiék előterjesztését, amit ki is egészítettek tizenegy további ponttal, amely a Liget mellett más zuglói parkok fejlesztését is előirányozza.

A múltheti nagykoalíciós vádakra és az előre hozott választás esélyét firtató kérdésre Tóth Csaba azt mondta: „ebben a működésképtelennek látszó helyzetben a testület feloszlatása felé megy a történet”. Azaz kimondható, hogy a Városliget körüli adok-kapok csak az egyik tünete annak a kerületi politikai harcnak, amit Karácsony bőrére játszanak. A polgármester a pletykára csak annyit mondott rezignáltan: „Nem szeretném kommentálni.” Azt viszont elismerte, hogy érezhető a feszültség. Tóth közben a Klubrádióban már árnyalta saját szavait, hiszen azt mondta: semmilyen árnyékkoalíció nincs Zuglóban.

Előrehozott választás a Liget projekt miatt?
Előrehozott választást akarhat a Liget projekt miatt összeálló zuglói Fidesz–MSZP-koalíció a nol.hu szerint. Tordai Bence a PM szóvivője az ATV Start című műsorban a zuglói kompromisszumos megoldást - miszerint Karácsonynak tárgyalnia kell a Liget projekt vezetőivel, de nem kell együttműködnie a megvalósításban -, úgy értékelte, hogy a PM-es polgármester győzelmet aratott, és a Fidesz-MSZP helyileg értelmezhető koalícióját sikerült némileg meghátrálásra kényszeríteni, mert nem támogatják a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. ligetprojektjét - idézte a politikust az atv.hu.

 

Kisfilmmel kampányol az MSZP

Az MSZP gőzerővel készült a vasárnapi pártrendezvényükre, Facebook-oldalukon így hirdették, hogy jöjjön mindenki a Városligetbe, a szocialista párt május elsejei rendezvényére:

Lájkoljon minket a Facebook-on is!