Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán orvosa készíti az új mentős csomagot

Népszava|2016. aug 17. 05:05
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

A miniszterelnök orvosát kérte fel tegnap Balog Zoltán miniszter, hogy készítsen intézkedéscsomagot az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megújítására.

Mártai István azóta vezeti a Terrorelhárítási Központ (TEK) személyvédelmi speciális egészségügyi osztályát, hogy két és féléves - sikeresnek nem mondható - ténykedés után 2013 áprilisában leváltották a mentőszolgálat éléről. Szinte azonnal, egy minden korábbinál bizalmasabb feladattal bízták meg: ő, vagy a csapatából valamelyik orvos kísérheti Orbán Viktort és Áder Jánost minden utazáson.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint Balog most azt kérte az OMSZ korábbi vezetőjétől, hogy kezdjen egyeztetéseket a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel a mentőszolgálat és a mentők nagyobb megbecsülése érdekében teendő intézkedésekről, egyúttal pedig készítse el a mentőszolgálat szervezeti megújításáról szóló koncepcióját. Az OMSZ munkatársai a Népszavának nem tudták megmondani, valójában mi lesz a feladata Mártainak, mert abban reménykednek, hogy a szakorvosok és a szakápolók szeptembertől hatályba lépő béremelése rájuk is vonatkozik. Ennek ellentmond Ónodi-Szűcs Zoltán egyik áprilisi nyilatkozata, amelyben azt ígérte, az OMSZ dolgozóinak külön előmeneteli rendszert alakítanak ki, külön forrásból, a csomagot a kormány önállóan hagyja jóvá. A három-négyéves fejlesztési folyamat elkezdésére jövőre 2 milliárdot különítettek el a költségvetésben. Azt végképp nem tudják a mentősök, mi lesz a szerepe ezek után a csak tavaly decemberben kinevezett új főigazgatónak, Máté Gábornak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!