Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gémesit nem vonzza a miniszterelnök-jelöltség

Népszava|2016. dec 7. 05:07
[A+ A-]

Nem kértek fel, nem foglalkozom vele, civil mozgalmat szervezek FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Tudomása szerint Gémesi Györgyöt látnák szívesen közös miniszterelnök-jelöltként a baloldali pártok - állította lapunknak az LMP-s Ungár Péter. Szocialista körből viszont úgy értesültünk, a gödöllői polgármester majdani pártjával szívesen együttműködnének, ám nem potenciális kormányfő-jelöltként tekintenek rá. Nem kérték fel, de nem is foglalkozik ilyesmivel, most civil mozgalmat szervez - reagált a hírre a Népszavának Gémesi.

Senki nem kérte fel, nem is hallott arról, hogy a baloldali pártok őt akarnák közös miniszterelnök-jelöltként indítani a következő parlamenti választáson. Gémesi György így reagált lapunknak amikor közöltük vele, az LMP-s Ungár Péter tudomása szerint az előválasztásról tárgyaló baloldali pártok szívesen létnék kormányfő-jelöltjükként, sőt formálódó pártját sem hagynák ki az együttműködésből. Gödöllő független polgármestere a Népszavát emlékeztette: mozgalmat szervez, amelyik új nemzeti minimumot állít össze. Bár ezt a civil szervezetet már sokan támogatják, pártalapításról még nincs szó. A Józan Ész Forradalma mozgalom megálmodója számára most az a fontos, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minél többen vegyenek rész a műhelymunkában, és "össznemzeti összefogással" készüljön el az új 12 pont, amivel március 15-én állnak nyilvánosság elé. Ha a mozgalom mögött lesz megfelelő társadalmi támogatottság, akkor szóba jöhet a pártalapítás. Gémesit most a mozgalom építése érdekli, híresztelésekkel nem akar foglalkozni.

Együttműködő partnerként tekintenek Gémesi majdani pártjára - értesültünk MSZP-s körből. Azt viszont a szocialisták cáfolták, hogy a gödöllői polgármesterre potenciális kormányfő-jelölt jelöltként tekintenének.

Az már valószínű, hogy több demokratikus ellenzéki lista is lehet majd a következő parlamenti választáson. Az LMP továbbra is mereven elzárkózik az együttműködéstől, mert sem az MSZP-t sem a DK-t nem tartják alkalmasnak a kormányváltásra. Ungár Péter, a zöldpárt elnökségi tagja tegnap egy szűk körű háttérbeszélgetésen kijelentette, saját szavazóik nagy része elutasítja Gyurcsány Ferencet, illetve a szocialistákat mert úgy gondolják, a régi szereplőkkel nem lehet nyerni 2018-ban. Azt tagadta, hogy hivatalosan rendeltek olyan felmérést, amiből ez kiderül, bár azt nem cáfolta, hogy készült erre vonatkozó kutatás. Véleménye szerint az előválasztás nem olyan népszerű, ahogy többen állítják, a közös lista pedig nem megfelelő megoldás. Az előválasztásról közölte, az kicsit olyan, mint amikor elmondják, hogyan készül a kolbász. A választókerületekben a helyi pártszervezetek utolsó leheletükig küzdeni fognak a saját embereikért, így a produktum már nem feltétlenül lesz kelendő - vizionálta Ungár, aki szerint ebben nekik nem szabad részt venniük.

A DK számára bármelyik megoldás jó, amelyik közelebb visz a kormányváltáshoz. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az előválasztással kapcsolatban világossá tette, bár a 106 egyéni választókerületben tudnak egyéni jelöltet állítani, várják és mérlegelik az együttműködésről tárgyaló felek javaslatait. Számukra az a fontos, hogy mindenütt egyetlen demokratikus kihívója legyen a Fidesznek. Nem tagadta, hogy a Liberálisok azért nem vesznek részt az előválasztásról szóló vitában, mert ezt a DK megvétózta. Gréczy ezt azzal indokolta, nem bíznak olyan pártban, amelyik "ezer szállal kötődik" Orbán Viktorhoz.

Önálló listát állítanak, nem közösködnek az MSZP-vel és a DK-val, így sokkal több szavazatot tudnak szerezni - közölte lapunkkal az Együtt elnöke. Szigetvári Viktornak az ellen nincs kifogása, hogy részt vegyenek egy esetleges előválasztáson és a helyben győztes ellenében - ha az nem az ő politikusuk - ne indítsanak saját jelöltet, ám az önálló listához ragaszkodik. Utóbbit a megújulás listájának nevezte, amelyik megszervezi azokat a politikai erőket, amelyek nem a régi pártokhoz tartoznak, de kormányváltást szeretnének. Lapunkon keresztül azt üzente, szívesen rendezné pártja kapcsolatait a Párbeszéddel, az LMP-vel, a civilekkel, a közös lista viszont ugyanúgy kudarcra van ítélve, mint 2014-ben.

A Párbeszéd örül annak, hogy az előválasztást az LMP-n kívül minden demokratikus ellenzéki erő támogatja, és a választás napjáig arról sem mondanak le, hogy a zöldpártot is megnyerjék az együttműködésnek. Erről Tordai Bence, a pártokat tárgyalóasztalhoz hívó párt szóvivője beszélt a Népszavának. A Párbeszéd szóvivője közös listát szeretne, amit - akár az egyéni indulókat és a közös miniszterelnök-jelöltet - a választók állítanak össze. Nem csupán pártokat várnának a majdani előválasztásra, hanem mozgalmak jelöltjeit, vagy helyben népszerű civileket, aminek a kereteit a tárgyalásokon résztvevők most alakítják ki.

Tiszteletben tartják az Együtt döntését, de a külön lista miatt szavazatokat veszíthetnek és ez Molnár Zsolt szerint a közös miniszterelnök-jelölt kérdését is megnehezítheti. A szocialisták elnökségi tagja Szigetváriékat figyelmeztette: az önálló listaállításhoz 27 egyéni jelöltet kell indítani, az ellenzéki előválasztást ennyi helyen kellene az Együttnek megnyernie jövőre. Az MSZP szeretné, ha a közösen induló pártok választási szövetséget hoznának létre, mert így nem vesznének el a töredékszavazatok. A feltételekről azonban gyorsan meg kellene állapodni, hogy az előválasztás, a jelöltállítás jövő nyárig megtörténjen, így ősszel a kiválasztott jelöltek már a tényleges országos kampányára koncentrálhassanak.

Fazekas Ágnes

Lájkoljon minket a Facebook-on is!