Előző
Következő
új cikk

Belföld

Először csökken a nyugdíjak értéke a rendszerváltás óta

nepszava.hu|2017. jan 12. 11:03
[A+ A-]

Illusztráció/Thinkstock

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára ma reggeli sajtótájékoztatóján a szégyenletes, infláció alatti nyugdíjemelést dicsérte, mondván: idén először érkezik az emelt nyugdíj. Rétvári hazudott, hiszen valójában ez az első olyan év a rendszerváltás óta eltelt negyed században, amikor csökken a nyugdíjak értéke - írta közleményében a DK szóvivője.

Az Orbán-kormány előbb 0,9%-al akarta "emelni" a nyugdíjakat, majd év végén 1,6%-ra módosította a tervet. Az infláció ehhez képest az MNB becslése szerint bőven 2% feletti lesz, Matolcsyék 2,3%-ra, majd 2,6%-ra becsülték a várható pénzromlást. A nyugdíjak tehát nem, hogy nem emelkednek, hanem egyenesen csökkennek 2017-ben.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány havonta több ezer forinttal csökkenti 2017-ben a nyugdíjak értékét. Ezen nem változtatnak sem a hazug nyilatkozatok, sem a kabaréba illően kiszállított Erzsébet-utalványok. A DK Sokak Magyarországa programja garantálni fogja a nyugdíjak értékállóságát, sőt a megfelelő gazdasági növekedés estén az inflációt követő nyugdíjemelésen felül a nyugdíjasokat is részesítené a gazdasági gyarapodásból.

Gréczy Zsolt

Lájkoljon minket a Facebook-on is!