Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kósa Lajos: a drónok ellen kell a házőrségnek gránátvető

Népszava-információ|2017. ápr 20. 11:34, frissítve: 2017. ápr 20. 16:22
[A+ A-]

Azzal kapcsolatban, hogy a belügyi tárca egyik tervezete szerint kézi gránátvetőt és elfogóhálót kap az Országgyűlési Őrség, a Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy szerda sajtótájékoztatón azt mondta: a drónok elleni védelmet szolgálja a hálót kilövő gránátvető. Ezt később Kövér László házelnök is megerősítette az Országgyűlés Hivatala tolmácsolásában.

Kósa megjegyezte, volt olyan, aki felvetette - "a nevét burkolja a feledés homálya" -, hogy a Ház vessen be idomított sólymokat a drónok ellen – írta az MTI.

Mint arról lapunk is beszámolt, a házőrségnek új eszközökkel bővülne a fegyverarzenálja: .45-ös kaliberű pisztolyok, 5,56 mm-es tölténnyel működő gépkarabélyok, 7,62x51 mm-es NATO tölténnyel működő puskák, mesterlövő puskák, 308-as kaliberű tölténnyel működő puskák, mesterlövő puskák, kézi gránátvető 40 mm-es gránátokhoz. Emellett vásárolnának elfogó hálókat, lőhető, dobható könnygázgránátot is.

Kövér László az Országgyűlés Hivatalán keresztül megerősítette, hogy az Országgyűlési Őrség az elfogó hálót nem arra áhítozó képviselők behálózására, hanem - szükség esetén - kizárólag az Országház biztonságát esetlegesen veszélyeztető, engedély nélkül repülő drónok befogására fogja használni. Az Országgyűlés elnöke Szabó Tímea, a Párbeszéd színeiben politizáló független országgyűlési képviselő szerdán, a Facebook oldalán közzétett bejegyzésére reagált. Ebben az ellenzéki politikus többek között arról írt, hogy Kövér László, házelnök most gránátvetőket, "elfogó hálót" és könnygázgránátot telepít a Házba.

A közleményben a politikus úgy fogalmaz, hogy "Szabó Tímea hiába reménykedik".  Az őrség az elfogó hálót nem arra áhítozó képviselők behálózására, hanem - szükség esetén - kizárólag az Országház biztonságát esetlegesen veszélyeztető, engedély nélkül repülő drónok befogására fogja használni - olvasható a közleményben. A Belügyminisztérium irányítása alá tartozó rendvédelmi szerveknél rendszeresített védelmi eszközöknek az Országgyűlési Őrség által tervezett beszerzési lehetősége kifejezetten a képviselők biztonságát, az Országgyűlés működésének zavartalanságát szolgálja. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!