Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lövöldözés volt Párizs központjában, azonosították a támadót - Videók

nepszava.hu|2017. ápr 20. 22:22, frissítve: 2017. ápr 21. 08:12
[A+ A-]

FOTÓK: Aurelien Meunier/Getty Images

Francois Molins ügyész tudatta, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai - írja az atv.hu.

A FŐ KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

A rendőrség az éjszaka folyamán Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, amely a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben. Cheurfi már volt büntetve. A Le Parisien című lap szerint azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót.

Korábban írtuk:

Lövöldözés volt csütörtök este Párizs központjában, a Champs-Élysées sugárúton. Két rendőr súlyosan megsérült, egyikük azonnal, másikuk nem sokkal a támadás után életét vesztette. Az elkövetőt a helyi rendőrség lelőtte. A francia belügyminisztérium szóvivője szerint a rendőrök voltak a támadás célpontjai, a hatóságok terrortámadásra gyanakodnak, más források szerint azonban egy félresikerült fegyveres rablásról lehet szó.

A merénylet a francia főváros egyik kiemelt pontján, a Champs-Élysées sugárúton, a Diadalív közelében történt csütörtök este 21 óra körül. A rendőrség szerint nagyon valószínű, hogy terrorcselekmény történt, és volt legalább egy másik támadó is, a Reuters szerint azonban három rendőrségi forrás is arról beszélt nekik, hogy nem terrortámadásról, hanem egy félresikerült fegyveres rablásról van szó.

Ennek ellentmond Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata, aki a BFM TV-nek azt mondta, hogy a rendőrök voltak a támadás célpontjai. Ezt alátámasztja Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője is, szerinte az elkövető a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő rendőröket vette célba. Egy szemtanú szerint az egyelőre ismeretlen támadó egy autóból ugrott ki, mielőtt tüzet nyitott a járőrökre egy AK47-essel. 

A férfi futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül a rendfenntartó erők végeztek vele.  

A környéket teljesen lezárták, nagy erőkkel zajlik a helyszínelés.  A közelben tartózkodóknak azt tanácsolták, hogy kerüljék el a sugárutat.

A főváros központja fölött helikopter kering alacsonyan, mert valószínűleg üldözés folyik -  írta a Reuters. A brit hírügynökség szerint a Champs Elysees sugárút közelében újabb lövéseket lehetett hallani. 

Egy közeli étterem vezetője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: rövid lövöldözést halott, de sok lövés dördült, a vendégeket pedig az alagsorba menekítették.

A belügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a támadás körülményeit még nem sikerült megállapítani. A párizsi terrorelhárítás nyomozást indított az ügyben, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt.

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, emiatt az országban továbbra is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben. A héten a rendőrség Marseille-ben már letartóztatott két férfit, akik a gyanú szerint merényletet akartak elkövetni a szavazás előtt.

A lövöldözés az utolsó televíziós elnökjelölti vita alatt tört ki.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!