Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Tankönyvelők

Népszava|2017. máj 19. 06:04
[A+ A-]

Jó dolog volt már a rezsicsökkentés is. Igaz, néhány százezer ember csak önzetlenül örülhetett neki, mert már régen kikötötték náluk az áramot, gázt a fizetésképtelenség okán, de legalább az úszómedencék, fűtött kocsibejárók nem zabálták úgy a pénzt, mint korábban.

Most a 9. osztályig ingyenesek lesznek a tankönyvek. Bizton a levegőbe öklözött örömében Rogán Antal, Lázár János és mind a többiek, akiknél iskolás gyermekek koptatják a padot valamelyik tanintézményben. A következő tanévtől nem terheli már a háztartási büdzsét ez a tétel. Akadnak persze, akik szerint a szociális helyzet alapján kellene a kedvezményeket osztogatni. De hát a kormány, amelyik mindenféle diszkriminációnak esküdt ellensége, nem vállalhatja ezt az igazságtalanságot.

Ráadásul az iskolák tantárgyanként 2-3 féle kiadványból választhatnak. De többnyire sajnos a költségkeret miatt marad az állami ajánlat. Természetesen ha a szülők hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni, az más. Az állami tankönyvek egy részének a tartalmát pedig nem illik firtatni, hiszen ajándék lónak ne nézd a fogát.

Azért vannak kivételek is. A kleptokrácia mellett serényen épülő teokráciának köszönhetően az egyházi fenntartású iskolák megkötés nélkül azt és onnan rendelnek, ahonnan és amit kedvük tartja. Ha akarják, bőkezűen támogathatják is a nebulók tankönyv ellátását, és jövőre még inkább így lesz, hiszen tanulónként 200 ezer forint adófizetői normatív támogatást kapnak majd. A költségvetést persze nem lehet még az ő kedvükért sem felborítani, ezért az állami iskolák gyermekenként alig több mint 60 ezer ezer forinttal számolhatnak.

Cserébe az úgynevezett történelmi egyházak a hatalom tiszteletére, alázatra nevelhetik a rájuk bízott tanuló ifjúságot. A nemzeti együttlopás rendszere (NER) számára ugyanis a legnagyobb veszélyt az önállóan gondolkodó, mindenben kételkedő igaz polgárok, értelmiségiek jelentik.

Pénz, paripa, fegyver korlátlanul adatik az alattvaló gyártásra. Legföljebb a szürkeállományunkból csak a szürke néhány árnyalata marad.

Bihari Tamás biharit@nepszava.hu