Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Kiderült, mi okozhatta a dínók kihalását

nepszava.hu|2017. jún 18. 15:54
[A+ A-]

Négy és fél milliárd évvel ezelőtt a Napnak lehetett egy ikertestvére A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock

A Berkley és a Harvard két neves csillagásza szerint a Nap „ördögi” ikerpárja, a Nemesis felelős a dinoszauruszok kihalásáért.

Négy és fél milliárd évvel ezelőtt még két napunk volt, a testvérből kiszakadt darab a Föld pályájára állt és összeütközött vele. Az elméletre közvetlen bizonyíték nincs, de majdnem az összes csillagnak van párja, így a mienknek is lehetett. Nemesis a baljóslatúan hangzó nevét egy elmélet után kapta, amely azt sugallja, hogy ez indította el azt az aszteroidát, amely megölte a dinoszauruszokat.

A kutatók a következtetést azután vonták le, hogy újszülött csillagokat figyeltek meg egy nagy felhőben a Perseus-konstellációban - írja az Új Világtudat. Néhány évtizeddel ezelőtt a kutatók megállapították, hogy a csillagok olyan tojás alakú gubón belül születnek sűrű maggal, amelyek a hideg, molekuláris hidrogén óriásfelhőkön keresztül haladnak, amelyek a fiatal csillagok szülőhelyei. A Perseus molekuláris felhője egyike ezen csillag óvodáknak, amely mintegy 600 fényévnyire található a Földtől és mintegy 50 fényév hosszú.

A szerzők megjegyezték, hogy a megállapításokat ellenőrizni kell más csillagformáló felhőkön, és hogy több munkát kell elvégezni, hogy megértsék ennek a jelenségnek a fizikáját. A megállapításokat a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Royal Astronomical Society havi kiadásában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!