Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

"Pofátlan lendületben az orbánista elit bebetonozása”

Népszava|2017. jún 19. 05:25
[A+ A-]

Matolcsy rokona meghódítja a sörpiacot? Forrás: Facebook/Pécsi Sörfőzde

Matolcsy György jegybankelnök - saját bevallása szerint - több száz unokatestvéréből a két legismertebb, Szemerey Zoltán (illetve cége, a MAVA Befektetési Kft.), valamint testvére, Szemerey Tamás (illetve vállalkozása, a BanKonzult Commerce Kft.) megvásárolta a Pécsi Sörfőzde Zrt. 99 százalékát – jelentette be péntek délután a két Matolcsy-rokon.  Berkecz Balázs, az Együtt szakpolitikusa az ügylet kapcsán úgy fogalmazott: „pofátlan lendületben az orbánista elit bebetonozása”.

Az eladó az osztrák Ottakringer Getränke. A vételár titok. A közel 170 éves hagyományra visszatekintő pécsi gyár a legpatinásabb magyar sörmárka. Az Ottakringer-Wenckheim 1993-ban vásárolta meg. Legismertebb termékei a Szalon-termékcsalád, a Pécsi Sör, az Ottakringer, a Paulaner és a Radler. A társaság 2015-16-ban egyaránt 6,5 milliárd forintnyi árbevétel mellett több mint félmilliárdos veszteséget könyvelt el. A könyvvizsgáló a vagyoni helyzet láttán a vállalkozás folytatását bizonytalanak ítélte.

Tavalyi közgyűlésükön az igazgatóság a nagy árversenyre panaszkodott, ami miatt a 4 százalék alatti alkoholtartalmú piacról idén kivonulnak. Emellett viszont minőségi márkáik forgalmát és árát is emelnék. Az újnak számító Pécsi Sörrel szemben a legfontosabb Szalon forgalmát nem sikerült növelni. A tavalyi beszámoló a máltai Ottakringer Ltd. felé 1,7 milliárdos tartozást mutat.

Már Szemereyék közleménye is előrevetít bizonyos váltást. Eszerint a vállalat és a márka újrapozicionálása és modernizálása mellett tesznek hitet. Megfogalmazásuk szerint független kisüzemi sörfőzdét alakítanának ki. Terveznek gluténmentes, tönköly- és búzasört, az Ottakringer-márkákat pedig partnereként forgalmazzák tovább. A Dreher, a Borsodi és a Heineken után a pécsi Magyarország negyedik legnagyobb gyára. Termelése a Wikipédián elérhető utolsó, 2010-es adat szerint 750 ezer hektoliter. Ez azóta csökkenhetett.

Szemerey Tamás számos tisztsége mellett az NHB Bank elnöke és nemrég az MKB Bankban is tulajdonrészt vásárolt – hívja fel a figyelmet a hvg.hu. Az NHB jelentős részt vállalt a Matolcsy-féle alapítványokon átfolyó közpénz ebbéli jellegének elveszítésében és az NHB adott hitelt Matolcsy fia, Ádám bútorgyárvásárlásához is. Matolcsy fia ingatlanát egy sörfőzdének adta bérbe.

Berkecz Balázs blogján azt írta: "világos, hogy Orbán maffiája úgy próbálja megszilárdítani és totálissá tenni a hatalmát, hogy az őt kiszolgáló katonáknak feudalista módon erős gazdasági pozíciókat ad. Az Orbán-rezsim bukását követően vissza kell venni azokat a vagyonokat, melyeket az orbáni érdekkör jogszerűtlenül vagy joggal való visszaéléssel szerzett. Ilyenek azok a vagyonok is, melyeket Tiborcz István, Orbán Viktor veje strómanjain keresztül, akár több szereplő közbeiktatásával szerzett meg akár az államtól, akár a magyar emberektől ellopott közpénzekből, a túlárazott közbeszerzésekből. De az igazságtétel részét képezik a Mészáros Lőrinc, Garancsi István, a Matolcsy-rokonok és mások nevén tartott vagyontárgyak is - írta, hozzátéve: az Együtt szerint Orbán Viktor bukását követően Magyarország csak akkor léphet a békés, polgári gyarapodás útjára, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, és megvalósítjuk az igazságtétel és demokratizálás programját. 

M. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!