Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Merénylet az Oktogonnál

Népszava-összeállítás|2017. jún 19. 10:00
[A+ A-]

A lövések egy padlástérből dördültek. Két halott, az egyikük a tettes.

Budapesten hétfőn délután, fényes nappal, még eddig teljesen nem tisztázott körülmények között, merényletet követtek el szovjetorosz katonák ellen, és a merényletnek halálos áldozata is van. Maga a gyilkos is holtan került ki az ostoba és esztelen küzdelemből s még néhányan súlyos sebesülésekkel élet-halálharcot vívnak.

Hétfőn délután vakmerő merényletsorozat történt a fővárosban. A Teréz körútnak az Oktogon tér és az Edison-kávéház közti szakaszán, délután fél öt óra tájban ismeretlen irányból több lövést adtak le. Egy orosz katona azonnal meghalt, több más súlyosan megsebesült.

Az orosz katonákon kívül a golyók súlyosan megsebesítettek két járókelőt is, egy férfit és egy nőt. A politikai rendőrség azonnal kiszállt a helyszínre és az orosz katonai parancsnokság tagjaival együtt erélyes nyomozást indított. Azonnal lezárták a környéket és házról házra, lakásról lakásra járva igazoltatták az embereket. A Teréz körúti 15-ös számú ház félig romos padlásán holtan meg is találták a tettest. A nyomozók elé rejtélyes látvány tárult.

Egy 17—18 év körüli fiatalember feküdt, vértócsában a földön, görcsösen szorongatva kezében leventepuskáját. Pár lépésnyire a holttesttől nagy lángokkal égett egy ruhahalom, a gyilkos fiatalember ruhája.

A nyomozók a még épségben maradt cipőből és ruhadarabokból, amelyek teljesen újnak látszottak, megállapították, hogy gyilkos merényletek elkövetője jobb módú, az úgynevezett jobb középosztályhoz tartozhatott.

A nyomozó hatóságoknak első pillanatra az volt a feltevésük, hogy az aljas merényletet a tettes nem egyedül követte el, hanem minden valószínűség szerint, több társával együtt lopódzkodott a padlásra, ahonnan gyilkos golyóikat kilőtték.

Valószínűnek látszott, hogy — még eddig ki nem derített okból — a padláson talált suhanc megsebesült, mire társai egy kemény tárggyal leütötték, majd ruháit benzinnel öntötték le és meggyújtották.

Népszava 1946. június 19.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!