Előző
Következő
új cikk

Belföld

Patthelyzet a Fidesz és a Jobbik között

Népszava|2017. jún 20. 05:01
[A+ A-]

Kósa Lajos és Gulyás Gergely nem mert Fidesz-álláspontról beszélni FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A szocialisták kihasználnák, hogy patthelyzet alakult ki a Fidesz és a Jobbik közötti plakátháborúban és megpróbálnák egyenlőbbé tenni a politikai versenyt. A Jobbik árulással vádolja az MSZP-t.

Zajlik a taktikázás a plakáttörvény kapcsán: miután múlt szerdán a parlamenti ellenzék összezárt és így nem jött össze a kormánypártnak a Simicska Lajos-támogatta jobbikos plakátkampányt ellehetetlenítő törvényjavaslatához a kétharmad, a Fidesz péntekre váratlanul rendkívüli ülést hívott össze és újra nekiszaladna a szavazásnak. Az ellenzéki pártok azonban továbbra sem támogatnák a kormánypárt tervét. Ugyanakkor az MSZP most a Fideszénél sokkal szélesebb körben szabályozó törvényjavaslatot nyújtott be, amellyel egy sor ponton átírnák a pártfinanszírozás, a reklám-és választási kampány szabályait.

Noha a kormánypárti nyilatkozatok alapján egyelőre kérdéses, egyáltalán napirendre kerülhet-e pénteken a javaslat, de azért megküldte a szocialista frakció a parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek a javaslatot és hétfőre ötpárti egyeztetést hívott össze az ügyben. Tóth Bertalan az egyeztetés után úgy fogalmazott: „most azt látjuk, hogy van egy kormány-, illetve Fidesz propaganda ami az adófizetők pénzén folyik, és láthatunk egy Simicska-propagandát, ami pedig az ellopott közpénzből valósul meg”. Az MSZP frakcióvezetője szerint ezzel a helyzettel szemben a javaslatuk a tiszta és nem mellesleg "oligarchamentes" választási kampány szabályait fektetné le.

Így a szocialisták most módosítanák a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989-es jogszabályt, és évtizedek után végre nevesítenék, hogy pontosan mi minősül a pártnak adott vagyoni hozzájárulásnak. A javaslatuk ide sorolja azt is, ha valaki a szokásos piaci árhoz képest ad kedvezményt a pártnak. Ennek egyik alapja az lehet, hogy nemrég kiderült: a Jobbik töredékáron kapott hirdetési helyeket a Simicska Lajos plakátcégeitől. Az MSZP ugyanakkor emellett megtiltaná, hogy közpénzeket pártok népszerűsítésére fordítsák, illetve hogy a magyar állam, helyi-és különféle önkormányzatok, köztulajdonú cégek bárminemű kampánytevékenységet folytassanak. A választási eljárási törvényben előírnák, hogy a hivatalos kampányon kívül nem lehessen tömegközlekedési eszközökön, óriásplakátokon hirdetni politikai céllal. Kampányidőszakban pedig csak nyilvántartásba vett jelölt és jelölő szervezet helyezhetne ki politikai plakátokat, amelyeket úgynevezett "kampányjellel" látnának el, amelyet minden kampányeszközön vezetni kellene, s amelyet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tartana nyilván. Így követhetővé válna az is, ki, hol és mennyit hirdet. A szocialisták az esélyegyenlőség megteremtése érdekében azt is szabályoznák, hogy a közterületi médiafelülettel rendelkező cégek kötelesek lennének a rendelkezésére álló plakáthelyeik 25 százalékát egyenlően felosztani a jelöltek és a jelölő szervezetek között a kampányidőszakban.

Az MSZP csomagjáról bővebben ide kattintva olvashat!

Tóth Bertalan ugyanakkor „komoly kétségeinek” adott hangot, hogy péntekig kialakul-e olyan jogszabályszöveg, amit az Országgyűlés kétharmados többsége tud támogatni. "Az majd az MSZP a többi párt javaslata ismeretében dönti el, hogy pénteken hogyan szavaz" - mondta, de a frakcióvezető kérdésünkre azt is leszögezte: pártja továbbra sem támogatja a fideszes lex Simicskát. Arra kérték a frakciót, hogy teljes létszámban legyen jelen a pénteki szavazáson és egységesen fognak szavazni - ígérte.

Az ötpárti találkozó után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csak annyit közölt, hogy „tanulmányozzák” a szocialisták javaslatait, s bár nem zárta ki, hogy elfogadhatnak közülük, ám szerinte "jó pár alkotmányos probléma" van a szocialista tervezettel. Közölte: a keddi Fidesz elnökségi ülés dönt arról, hogy mi az, amit támogathatónak ítélnek. A Jobbik természetesen elutasította az Fidesz, illetve az MSZP javaslatát is, sőt, Volner János frakcióvezető „a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb és legnyilvánvalóbb politikai paktumaként” emlegette azt. Szerinte ezzel az MSZP „elárulta a baloldali szavazókat.” Az LMP szerint az ellenzéknek egységesnek kell maradnia az úgynevezett plakáttörvénnyel kapcsolatban, és minden politikai erőnek fel kell készülnie arra, hogy a Fidesz nem tiszta eszközökkel játszik, ezért nem szabad bedőlni a szlogenjeinek. Szél Bernadett társelnök hangsúlyozta: bár "buzgó egyeztetés zajlik" a kérdésben, az ellenzéknek fel kell készülnie arra, hogy a Fidesz a legjobb szándékú javaslatot is saját céljaira használja majd fel.

A nap végén ez az ellenzék érdeke
A Simicska Lajos ellen folytatott harc ráveheti a Fideszt némi önkorlátozásra a kampányszabályok ügyében, s ez igenis részsiker lehet az ellenzék számára - állítja Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.
- Érhet el eredményt az ellenzék a plakátháborúban?
- Ha valami olyasmi átmegy ezen a parlamenten, ami a Fidesz korlátozását jelenti, az már siker. Most, úgy tűnik, a kormányoldal kompromisszumra kényszerülhet, az a kérdés, hogy kinek lesz fájdalmasabb a korlátozás. A kormányoldalra ugyanis nem jellemző az önkorlátozás, de a Jobbik közterületi térnyerésének, s főként Simicska Lajos vegzálásának talán nem tudnak ellenállni.
- A Jobbikon kívül minden ellenzéki párt érdekelt az utóbbiban is.
- Valóban, ebben a játszmában most a Fidesz és a Jobbik fele-fele arányú térfoglalása a lényeg, amelyben a kormányoldal az utóbbi időszakban már-már a racionalitáson túl is a Simicska-erők felszámolására hajtott. Simicska esetében pedig szintén jelentős érzelmi motiváció is megjelent ebben a háborúskodásban. Ám a kormány és a kormánypárt szinte beláthatatlan fölényének felszámolása, korlátozása a plakát- és hirdetési piacon valamennyi ellenzéki párt érdeke.
- Akkor az siker lehet, ha a Fidesz most belemegy egy kompromisszumba?
- Az ellenzéknek a nap végén az az érdeke, hogy világos szabályok lépjenek életbe a politikai kampányok területén. A választóik azt várják, hogy érjenek el - ha e korlátozott viszonyok közt mást nem is lehet - ilyen részsikereket. - B.I.M.


Tiltakozik a Mazsihisz

Rosszízű és kisstílű húzásnak tartom, hogy a Mazsihiszt is próbálják belekeverni a Simicska Lajos plakátcégeinél folyó adónyomozási ügybe - nyilatkozta lapunknak Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. Ebben az összefüggésben ugyanis olyan látszat keletkezhet, mintha a Mazsihisznek bármiféle takargatnivalója lenne. „Valójában mindössze egy, bruttó 213 ezer forintról szóló szerződést kötöttünk a Mahirrel” – tette hozzá.

A 24.hu adta hírül, hogy a Jobbik plakátszerződésein kívül az adónyomozók MSZP-s megállapodásokat, néhány önkormányzat – köztük a Pokorni Zoltán vezette XII. kerület –, a Mazsihisz és Magyar György ügyvéd szerződéseit is begyűjtötték a Mahír Cityposter Kft. irodáiban múlt csütörtökön. Nevezett cégtől a Mazsihisz a 2016-os egyszázalékos kampányához hirdetőoszlopokon, átlagos méretű plakátok számára bérelt felületet - mondta el a Népszavának Heisler. A szerződés - jegyezte meg - piaci áron köttetett, a 200 ezer forintot alig meghaladó összeg alapján sejthető, hogy minimális számú plakátról van szó.

„A Mazsihisznek nincs mit titkolnia” – hangsúlyozta Heisler. Az eljárást, ahogyan szervezetét megpróbálták belerángatni egy törvénysértés gyanúját felvető ügybe – ráadásul éppen a Jobbikkal egy társaságban –, a Mazsihisz elnöke felháborítónak nevezte és visszautasította. - CZ.G.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!