Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Nyomorforgató milliók

Népszava|2017. júl 11. 06:07
[A+ A-]

Átcsoportosított a kormány, vagyis Orbán Viktor 90 millió forintot a szociális ágazatból, például a gyermekvédelemtől a versenysport támogatására - derült ki a Magyar Közlönyből. Az intézkedést a miniszterelnök írta alá - adta hírül a sajtó.

A nemzeti egyeduralom rendszerének (ner) reflexe, mint mindig, azonnal működésbe lépett. Előbb az egészet letagadták, majd magyarázkodásba kezdtek.

A kínos mese szerint a pénz a tavalyi költségvetés úgynevezett maradvány összegéből csurrant át az élsportba. Magyarán annyi pénz és oly csekély igény volt a támogatásra a sűrű szövésű hazai szociális hálóban, hogy a legjobb akarat mellett sem sikerült maradéktalanul elkölteni. Eközben a nemzet büszkeségei, az ország jó hírének fáklyavivői, mondjuk a magyar labdarúgók a jelek szerint szükséget szenvednek.

Az éhező gyermekekre például azért nem kellett annyit költeni, mert Hegedűs Zsuzsa hol a fekete, hol a világos színű Audiján napos csibét, malacot, vetőmagot szállítva már megoldotta a nyomorban élők gondját. Legalábbis saját bevallása szerint. Az élsport forráshiánya pedig napnál is világosabb, hiszen az egyik NBI-es labdarúgó csapat tulajdonosa azt panaszolta, hogy míg 2 éve még 800 ezer forintért is elszegődött egy magyar labdazsonglőr valamelyik hazai első osztályú csapathoz, ma már 2 millió alatt a stoplis cipőt sem fűzi be egy magára valamit adó magyar focista. Ez a 90 millió forint kis híján fedezné a jelenleg legjobban kereső, Magyarországon focizó labdarúgó, Juhász Roland éves gázsiját.

Orbánból hiányszik a mások szenvedése iránti részvét, nem szereti a gyengéket, elesetteket. Ezért vont el milliárdokat a szociális rendszerből is, ahol még a minimálbért sem keresi meg sok szociális munkás. Példája könyörtelenségre, a mások iránti gyűlöletre buzdítja az arra fogékonyakat. Nincsenek kevesen. Hatása tetten érhető a hatósági és a hétköznapi "civil" erőszakban.

Ez a rezsim is elmúlik egyszer, csak az a kérdés, mi marad utána. Az özönvíz?

Bihari Tamás