Előző
Következő
új cikk

Belföld

Száz településen sztrájkoltak a hivatalnokok

Népszava|2017. júl 17. 05:04, frissítve: 2017. júl 17. 10:44
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Ötezernél többen vettek részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők munkahelyi szervezeteinek hirdetett, béremelést célzó kétórás munkabeszüntetésben - mondta el Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke hétfő délelőtt. Hozzátette: ez nem csupán jelzés, hanem a "komoly együttgondolkodás" szándékának jele is.

Egy év alatt már a harmadik sztrájkot szervezte a polgármesteri hivatalokban a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), mert 938 településen 17282 alkalmazott 9 éve nem kapott egyetlen fillér béremelést sem. Ezek azok a helyek, ahol azóta sem tudott hozzányúlni a helyi önkormányzat a dolgozók fizetéséhez, hogy a szakszervezet 2016-ban kiharcolta az egyedi emelés lehetőségét, ha erre a település adóbevételei megteremtik a fedezetet. A kormány egy fillért sem akar adni, sőt eddig tárgyalni sem volt hajlandó a szakszervezeti képviselőkkel. A közelgő választásnak köszönhető, hogy Pintér Sándor belügyminiszter Felkai László közigazgatási államtitkárt bízta meg az egyeztetés megkezdésével. A péntek délután 13 órára összehívott tárgyalás azonban nem vezetett eredményre, bár a szakszervezet mellett több önkormányzati szövetség vezetője is kiállt a 3 év alatt elvárt 50 százalékos béremelés követelése mellett.

Az MKKSZ elnöke a Népszavának elmondta, az írásban is átadott elvárások közé bekerült, hogy „az állami, kormányzati és önkormányzati tisztviselők közszolgálati jogviszonyait egységesen kell kezelni”. Boros Péterné arról tájékoztatta lapunkat, hogy Felkai László két hét múlva akarja folytatni a tárgyalásokat, bár a kormány legközelebb csak augusztusban tart ülést, érdemben addig semmi nem történik. A szakszervezeti vezető szerint az érződött a pénteki találkozón, hogy nincs összhang a belügyi tárca és a miniszterelnökség között ebben a kérdésben és a kormány részéről sem konkrét ajánlat, de még halvány elképzelés sem hangzott el arról, miként akarja kezelni a kérdést. Mivel megegyezés nem született, így reggel megtartják a munkabeszüntetést.

Ezt követelik a szakszervezetek és a helyhatóságok:

Az MKKSZ és az önkormányzati szövetségek írásban adták át a belügyi tárcának elvárásaikat:

• a 25 százalékos azonnali bérkiegészítés

• ennek alapbérbe épülése után 2018. januárjától újabb 12 százalékos emelés

• a harmadik évben 7 százalékos béremelés

• abba is belemennének, ha a 9 éve változatlanul 38650 forintos illetményalapot emelné meg a kormány 60 ezer forintra

• Július elseje legyen a Közigazgatás Napja

A sztrájk helyszínei
A tiltakozáshoz nemcsak kistelepülések csatlakoztak, ahol már az ügyintézést veszélyeztető méreteket öltött a szakemberek elvándorlása, hanem Csongrád és Nógrád megyeszékhelye, továbbá három fővárosi kerület is. Budapest XIII., XVI. és XIX. kerületében is munkabeszüntetéssel küzdenek a dolgozók a béremelésért.Gulyás Erika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!