Előző
Következő
új cikk

Sport

A MÚSZ-elnök lemondását követelik az olimpiai bajnokok

nepszava.hu|2017. júl 31. 22:23, frissítve: 2017. aug 1. 13:18
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

Az úszó sportág számos meghatározó személyisége tarthatatlannak gondolja a MÚSZ-ban jelenleg, Bienerth Gusztáv vezetése alatt uralkodó állapotokat – közölte hétfő esti levelében Csurka Gergely, a Nemzetközi Úszószövetség médiamunkatársa. Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, Risztov Éva olimpiai bajnok szintén tarthatatlannak tartja a jelenlegi helyzetet, és a legrövidebb időn belüli változást sürget.

Csurka közleményében arról számolt be, hogy elnökségi ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség, amelyen a tagok kézhez kapták az Ellenőrző Testület vezetőjének, Pósa Józsefné lemondó levelét. Ezután a testület egyik tagja, dr. Kézsmárki Éva Mónika szintén elküldte lemondását az elnöknek, Bienerth „elfogadhatatlan vezetési stílusa” miatt. 

A lemondások miatt harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell tartania a MÚSZ-nak, ahol az elnök visszahívása és új elnök vagy elnökség választása is napirendre kerül.

A mai elnökségi ülésen résztvevő tagok közül négyen szintén készek voltak lemondani, mivel a sportág legtöbb képviselője úgy látja, a jelenlegi vezetés alkalmatlan a feladata ellátására. 

Csurka hétfőn este lapunknak is továbbított levele szerint például Turi György, a Kőbánya SC mesteredzője úgy látja: "Ez a sportág többet érdemel, ez így nem mehet tovább.” Plagányi Zsolt, az Egri Úszó Klub vezetőedzője szerint "a szép szavak helyett végre tettekre volna szükség, de azokra eddig hiába vártunk.” Petrov Iván, a Győri Úszó Klub vezetőedzője pedig úgy gondolja: "annyi olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal rendelkezik a magyar úszósport, közülük többen is alkalmasak lennének a sportág élére.”

A levélben a Nemzetközi Úszószövetség médiamunkatársa azzal magyarázza az úszók időzítését, hogy a sportág volt olyan elegáns, hogy a világbajnokság előtt és alatt semmiképp sem akart nehéz helyzetet teremteni, a kellő figyelmet elterelni a lényegről, a csodálatos, hatalmas sikert arató versenyről.

Ez a sportág Bienerth Gusztávnál jobb elnököt érdemel - így zárja Csurka a levelét.

Bienerth nem mond le
A MÚSZ elnökének keddi sajtótájékoztatóján -amelyen a vizes világbajnokságot értékelték- szóba került, hogy a hétfői elnökségi ülésen ketten jelezték lemondásukat, így az alapszabály értelmében és az elnökség döntésképessége érdekében az elnöknek harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívnia - tudósít az MTI.
"Sok támadás ért, ami megerősít" - mondta Bienerth, hozzáfűzve: a közgyűlés időpontjáról az elnökség a közeljövőben meghozza a döntést. Kifejtette: számára "megdöbbentő" volt, hogy egy nappal a sikeres vb után mit forralnak ellene, de "örül" annak, hogy ez neki, és nem a szövetségi kapitánynak vagy a versenyzőknek szól.
"Arra kaptam megbízatást, hogy végleg felszámoljam a barter-korszakot, rend legyen a szövetségben és a sportágban. Közben bizonyos emberek lábára léphettem, de ez is azt mutatja, hogy jó úton járok" - emelte ki Bienerth, aki hangsúlyozta, hogy nem mond le. Az elnökség a hétfői ülésén támogatásáról biztosította, a "nagypolitika" részéről pedig nem kapott arra utaló jelzést, hogy a bizalom megingott volna az irányába - tette hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!