Előző
Következő
új cikk

Belföld

Túlárazott közvilágításról döntöttek Budapesten?

Népszava-összeállítás|2017. aug 30. 10:54, frissítve: 2017. aug 30. 12:37
[A+ A-]

Gy . Németh Erzsébet DK-s, valamint Szaniszló Sándor, Horváth Csaba és Tóth József MSZP-s képviselők a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésén a Városháza dísztermében 2017. augusztus 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Demokratikus Koalíció (DK) a Fővárosi Közgyűlés előtt követelte Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának menesztését a folyamatos botrányok miatt. A szerdai ülés előtt az ellenzéki pártok a Római-parti mobilgáttal kapcsolatban nyilatkoztak, amiről az MSZP népszavazást írna ki róla, a DK szerint pedig Tarlós István főpolgármesternek nincs más választása, mint újratárgyaltatni a kérdést. Az ülésen végül a testület támogatta a közvilágítás LED-es - a Jobbik szerint túlárazott - korszerűsítését.

A DK budapesti képviselője sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy a Római-parti mobilgátat tervező cég korábban már "elvérzett" egy visegrádi parti gát tervezésekor, ezért szerintük Tarlós István főpolgármesternek nincs más választása, mint újratárgyaltatni a kérdést. Gy. Németh Erzsébet követelte Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának menesztését a társaságnál tapasztalható "folyamatos botrányokra" hivatkozva. A DK arra is választ vár, kit terhel felelősség, amiért - mint lapunk is megírta - a Garancsi István üzletember érdekeltségébe tartozó egyik társaság 2015 vége óta nem fizet a fővárosnak a villanyoszlopokon található hirdetési helyekért, és nem is kért erre engedélyt a közterület tulajdonos Fővárosi Önkormányzattól.

MSZP: népszavazás döntsön!

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerint a  a Fővárosi Közgyűlésnek helyi népszavazást kellene kiírnia a Római-parti gát építéséről. Azt mondta, Tarlós István gyáva megkérdezni az óbudaiakat, hogy hol épüljön meg a gát. A városvezetés nem hajlandó meghallgatni azokat a szakértőket sem, akik ellentmondó véleményt fogalmaznak meg - tette hozzá. Horváth Csaba szerint a főpolgármester azért is gyáva, mert nem jár el a hármas metró teljes körű felújítása és akadálymentesítése érdekében. A szocialista politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jelenlegi tervek nem tartalmazzák a Dózsa György úti megálló teljes akadálymentesítését.

Az MSZP budapesti politikusa azért is gyávának nevezte Tarlós Istvánt, mert még mindig nem váltotta le Dabóczi Kálmánt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőjét, aki szerinte az utóbbi időben alkalmatlan módon irányította ez elektronikus jegyrendszer bevezetését.

Szaniszló Sándor, a szocialisták másik fővárosi képviselője szólt arról, hogy Budapesten kétévente a Velencei-tó vízmennyiségének megfelelő tiszta ivóvíz szivárog el az évenkénti mintegy 900 csőtörésben. Az ellenzéki politikus szerint ennek hátterében az állhat, hogy a vízműveknek a rezsicsökkentés miatt nem maradt elég forrásuk a karbantartásra, jelenleg pedig már mintegy 350 kilométer hosszúságban kellene sürgősen vízvezetéket cserélni, amire nincs fedezet.

Döntöttek a közvilágítás fejlesztéséről

Több mint egymilliárd forintot fordíthatnak a budapesti közvilágítás korszerűsítésére, amely során mintegy hétezer nagynyomású nátrium lámpatestet korszerű, energiahatékony LED-es világítótestre cserélhetnek - erről a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdai ülésén. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést 24 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely így biztosította a szükséges fedezetet a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részére a közbeszerzési eljárás megkezdésére. A közgyűlés a közbeszerzési eljárás eredményes lezárulta után dönthet majd a fővárosi forráshoz kapcsolódó szerződések pontos tartalmáról és végleges összegéről.

Jobbik: túlárazott lámpatestekkel világítanának

A Jobbik szerint a Fővárosi Közgyűlés a piaci árnál másfélszer drágább keretösszeggel kíván pályázatot kiírni a fővárosi közvilágítás egy részének korszerűsítésére.  Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője elmondta, a testület előtt lévő előterjesztés egymilliárd forintos keretet szán 7 ezer LED-lámpa beszerzésére, ami azt jelenti, hogy darabonként 143 ezer forintba is kerülhetnek ezek a világítótestek. A Jobbik több ajánlatot is bekért a piacról, és a legjobb minőségű, legdrágább lámpák ára sem érte el ennek az árnak a kétharmadát. Nem ez lenne az első eset, hogy egy "irányított közbeszerzéssel" drágán, de rossz minőségben korszerűsítenek közvilágítási rendszert -  mondta Tokody Marcell, aki azt javasolta, hogy előbb a közgyűlés is kérjen be árajánlatokat, és csak azt követően írjon ki pályázatot.

Tarlós István főpolgármester, mellette Ughy Attila, Karsay Ferenc, Wintermantel Zsolt, és Láng Zsolt Fidesz-KDNP-s képviselőka Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésén a Városháza dísztermében 2017. augusztus 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István főpolgármester, mellette Ughy Attila, Karsay Ferenc, Wintermantel Zsolt, és Láng Zsolt Fidesz-KDNP-s képviselőka Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésén a Városháza dísztermében 2017. augusztus 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lesz téli hajléktalanszálló a Rimaszombati úton

Idén is várhatóan megnyit a Budapest XI. kerületében, a Rimaszombati úton található volt kollégiumban a téli hajléktalanszálló, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy több mint hatszáz négyzetméteres ingatlanrészt biztosít a célra térítésmentesen a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A testület egyhangúlag támogatta - a december elsejétől jövő év március 6-ig tartó - ingyenes használatba adást. Korábban a szeretetszolgálat egy 340 négyzetméteres részen fogadta a rászorulókat, az idén ez a terület 681 négyzetméteresre nő. A szeretetszolgálat tájékoztatása szerint - mint az elfogadott előterjesztéshez csatolt mellékletben olvasható - a legutóbbi télen 554 hajléktalan embernek tudtak szállást biztosítani a Rimaszombati úti "alacsonyküszöbű krízisférőhelyen".

240 milliót osztanak szét a sportegyesületek között

Idén 240 millió forinttal támogatják a kiemelt budapesti sportegyesületeket - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 50 millió forintot, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 75 milliót, a Vasas Sport Club 25 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 25 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest 25 milliót kap. Húsz-húsz millió forinthoz jut a Budapesti Vasutas Sport Klub és a Kőbányai Sport Club. A támogatásokról szóló javaslatot 26 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A Fővárosi Közgyűlés döntött a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosításáról is, amivel Garancsi István további 5 év használati jogot kapott az oszlophirdetésekre, annak ellenére, hogy két évig engedély nélkül, ingyen használta azokat. Lásd még: Orbán barátját "kimosdatta" a Fővárosi Közgyűlés

Lájkoljon minket a Facebook-on is!