Előző
Következő
új cikk

Belföld

Trükköztek a lélegeztetőgéppel

Népszava|2017. aug 31. 05:06
[A+ A-]

Lehetett volna más is a lélegeztetőgépekre kiírt közbeszerzés! – ezt igyekszik bizonyítani Hadházy Ákos, az LMP alelnöke a következő korrupcióinfón. Szerinte a kormány hét év alatt egyetlen valódi reformot vezetett be az egészségügyben: a kórházi közbeszerzések központosítását, hogy a nagy tételben lefolytatott beszerzésekkel sok pénzt lehet spórolni. Csakhogy Hadházy Ákos szerint ez sem jött be.

Mint arról lapunk elsőként tudósított: a nyár elején 50 millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság az Állami Egészségügyi Ellátó Központra a lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére kiírt pályázat visszásságai miatt. A most megszerzett iratokból az derült ki – nyilatkozta lapunknak a politikus –, hogy az ÁEEK mondvacsinált indokkal kizárta a tenderből azt a céget, amely a legolcsóbb ajánlatot tette. A versenyben maradók legalább 700 millióval drágábban vállalták az intenzív osztályok lélegeztető gépeinek a cseréjét.

– Az ügyben írásbeli kérdést intéztem Balog Zoltán miniszterhez – mondta Hadházy Ákos. – A tárcavezető helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt írta, hogy a leállított lélegeztetőgép-tenderben nem jutottak el az ajánlatokig. Azóta bebizonyosodott, hogy a tárca parlamenti államtitkára egyszerűen nem mondott igazat. A 700 millióval olcsóbban ajánlkozó cég jogorvoslati beadványa fellelhető a nyilvános közbeszerzési dokumentumok között, amelyből az is kiderül, hogyan zárták ki őket szakmailag értelmezhetetlen indokokkal a tenderből.

A politikus hozzátette: szakértőik most vizsgálják, milyen jogi lépéseket kezdeményezhetnek ebben a korrupció-gyanús ügyben.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!