Előző
Következő
új cikk

Belföld

Alakul a néppárti kerítéspaktum

Népszava|2017. szept 13. 05:05
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Manfred Weber szerint az EU-nak hozzá kell járulnia a magyar határon emelt kerítés költségeihez - mondták a Népszavának az Európai Parlament néppárti frakcióvezetőjéhez közeli források. 

Weber keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján kitért az Európai Bíróság múlt heti döntésére, amely helyben hagyta a menedékkérők EU-n belüli elosztását előíró tanácsi határozatot. "Jó látni, hogy Magyarország és Szlovákia tiszteletben fogja tartani az ítéletet" - mondta a frakcióvezető, aki egyben hosszútávú megoldást szorgalmazott a migráció kezelésére. Aláhúzta, hogy a határvédelem része az országok közötti tehermegosztásnak. "Értékelnünk kell minden erőfeszítést, amit a tagállamok tesznek a menekültáradat kezelésére" - tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a frakcióvezető egyetért Orbán Viktorral, aki szerint a menedékkérők befogadását ki lehet váltani a külső határok védelmében tett erőfeszítésekkel? - kérdeztük a Manfred Weberhez közel álló néppárti illetékeseket. "Weber úr álláspontja egyértelmű: úgy véli, hogy Magyarországnak szolidaritást kell tanúsítania a uniós partnerei iránt azzal, hogy kiveszi a részét a közös terhekből, egyebek között a menekültek áthelyezésével. Ugyanakkor a tagállamoknak és az EU intézményeinek is szolidaritást kell vállalniuk Magyarországgal" - mondták forrásaink. A frakcióvezető szerint a magyar kormány az utóbbi években többet tett a menekültáradat megfékezéséért, mint sok más állam. Kérdésünkre, hogy az elmúlt napokban történt-e kapcsolatfelvétel Weber és Orbán között, az illetékesek csak annyit mondtak, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz rendszeres kapcsolatban áll egymással. Weber a kompromisszum szükségességére utalva sajtótájékoztatóján azt mondta: most, hogy a jogi vitának vége, minden felelős európai vezetőnek asztalhoz kell ülnie, hogy közösen begyógyítsák a menekültválság által ejtett sebeket.

A szocialisták frakcióvezetője, Giovanni Pittella ugyanakkor "teljesen nevetségesnek" ítélte, hogy Orbán Viktor az EU-tól várja a kerítés költségeinek részbeni ellentételezését. Az olasz politikus - aki hétfőn telefonon beszélt Donald Tuskkal, az állam- és kormányfői testület néppárti elnökével - annak a véleményének adott hangot, hogy Tusknak kellene meggyőznie a magyar kormányfőt a bírósági döntés végrehajtásának szükségességéről. "Ha a diplomácia csődöt mond, akkor jöhetnek a pénzügyi szankciók" - szögezte le Pittella, aki Weberrel ellentétben nem látja a magyar kormány készségét a bírósági döntés végrehajtására.

Megkerestük az Európai Tanács elnökének szóvivőjét is, hogy megérdeklődjük: Tusk felvette-e a kapcsolatot Orbán Viktorral, de eddig nem kaptunk választ.

A tranzitzónák gyakorlatilag börtönök
Magyarország túlságosan kevés menekültet enged át a határon, és a tranzitzónákat inkább afféle börtönnek kellene hívni, mert gyakorlatilag azok. Főleg a gyerekek, illetve a kísérő nélküli kiskorúak szempontjából aggályosak – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Fillippo Grandi. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa kedd reggel meglátogatta a röszkei tranzitzónát, ahol beszélt egy szír és egy afgán menedékkérővel is.
A problémák között említette, hogy a menedékkérők alig kapnak Magyarországon védelmet a többi európai államhoz képest. Érthető ugyan a kormány óvatossága, hogy erősen limitálja az országba érkező menekültek számát, de a kerítésépítés gyakorlatát meg kell változtatni. Grandi szerint az országoknak joguk van megvédeni a határaikat és polgáraikat, de ez nem állítható szembe a menekültek védelmével.
A főbiztos üdvözölte, hogy a magyar kormány védi és támogatja a keresztényeket, de ezt a védelmet a többi menekültre is ki kell terjeszteni. Arra is buzdította a kormányt, hogy fogadjon be menekülteket olyan szegény országokból, ahol menekülttáborban élnek százezrek. A főbiztos egy újságíró kérdésére azt válaszolta: Orbán Viktorral nem találkozott, más elfoglaltsága miatt, amely kedden derült ki. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egyébként nem a teljesen szabad mozgásért, hanem az ellenőrzött szabad mozgásért emeli fel a szavát – tette hozzá. - Z. Á.Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!