Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A Brexit csak egy állomás

Népszava|2017. szept 14. 06:03
[A+ A-]

A mai napon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr meghívására Budapestre látogatok, hogy a Visegrádi Négyekkel a külső gazdasági kapcsolatokról egyeztessek. Barátságunk régre nyúlik vissza. Az Egyesült Királyság mindig is erős szövetségese és támogatója volt Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának, és ez a jövőben sem fog változni. Azért találkozom ma a Visegrádi országok minisztereivel, hogy tovább erősítsem a már meglévő gazdasági kapcsolatainkat és biztosítsam őket arról, hogy Közép-Európa a jövőben is barátjaként tekinthet az Egyesült Királyságra.

Az Egyesült Királyság és a V4-ek kapcsolatának mélységét többféleképpen is mérhetjük, hisz nagyon szoros a gazdasági együttműködésünk. Az Egyesült Királyság és a V4-ek közti kereskedelem értéke megközelíti az évi 10500 milliárd forintot. Majd minden tizedik Szlovákiában gyártott járművet a mi piacainkon értékesítenek. Az Egyesült Királyság Lengyelország első három kereskedelmi partnere között szerepel. Számos brit vállalat pedig Csehországot és Magyarországot választotta közép-európai központjának, mint például a Rolls Royce vagy a BP. Az elmúlt évtizedekben a brit cégek erős üzleti kapcsolatokat alakítottak ki az Önök országaiban működő megbízható vállalkozásokkal.

Brit gazdasági és pénzügyminiszterként mindennél jobban tisztában vagyok azzal, mennyire fontos, hogy a piacok nyitottak maradjanak és zökkenőmentesen működjenek azok után is, hogy kilépünk az EU-ból. Ezért egy olyan átmeneti időszakról szeretnénk megállapodni, mely bizonyosságot nyújthat a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is. Ezzel elkerülhető lesz, hogy egyik napról a másikra megszűnjön a tagországi státuszunk, mindenféle átmenet nélkül. Mi mindig is egy kereskedő-, vállalkozóbarát nemzet voltunk, melyen az Unióból való kilépésünk sem fog változtatni.

Barátságunk mélységét az állampolgárok országaink közti szabad mozgása is jól mutatja. A V4-es országok mintegy 1,2 millió állampolgára él jelenleg az Egyesült Királyságban, és természetesen az Önök országaiban is sok brit állampolgár talált otthonra. Ezért szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy a brit kormány nevében biztosítsam Önöket a Nagy-Britanniában élő barátaik és rokonaik jogairól. Ők közösségünk megbecsült tagjai, éppúgy, ahogy brit állampolgáraink is az Önök országaiban. A gazdasági, kulturális és szociális élet fontos szereplői. Éppen ezért fontos, hogy annyi bizonyosságot nyújtsunk számukra, amennyit csak lehet, hogy státuszuk a jövőben is változatlan marad. Ezért a Brexit tárgyalások során a brit kormány számára kiemelten fontos, hogy egy olyan megállapodás szülessen, mely éppúgy vonatkozik a brit, mint az uniós állampolgáraira is.

Bizakodással tekintünk a jövőre, illetve a jövő rejtette kihívásokra. 2009-re a brit államadósság elérte a II. világháború utáni szintet és 8 százalékon állt a munkanélküliség. Az azóta eltelt időben háromnegyedével csökkentettük az adósságunkat, 2,9 millió új munkahelyet hoztunk létre és a foglalkoztatottsági szintünk soha nem látott rekordokat dönt.

Noha 2019 tavaszán kilépünk az Európai Unióból, továbbra is elkötelezett partnerei maradunk a közép-európai régió országainak, és közösen nézünk szembe a jövőben rejlő kihívásokkal, mint például az illegális bevándorlással és a gazdasági reformok szükségességével. Katonai eszközökkel a jövőben is hozzájárulunk majd uniós műveletekhez és a biztonsági együttműködés részeként továbbra is egyeztetünk a harmadik országokra kivetett szankciókról, közös külpolitikai álláspont kialakításán dolgozunk majd. Továbbra is közös érdekünk, hogy gazdaságaink virágozzanak, ezért bízom benne, hogy tovább mélyíthetjük kapcsolatainkat, melyek már idáig is oly sok előnnyel jártak állampolgáraink számára.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter