Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hurrikán - A legnagyobb kihívás a romok eltakarítása

Népszava|2017. szept 13. 18:27
[A+ A-]

Fotó: AFP/Gaston De Cardenas

A lakók lassan visszatérnek a Florida legdélibb részén fekvő Keys-szigetcsoportra is, amelyet a 4-es erősségű hurrikán a leginkább sújtott.

A lakosok megkezdték a visszatérést a zsúfolt utakon otthonaikba, de a víz-, szennyvízelvezetés-, energia-, telefon- és orvosi szolgáltatás és az üzemanyag ellátás még mindig korlátozott Floridában és a Keys-szigetcsoporton. Ez utóbbin az első becslések szerint a házak mintegy 25 százaléka lakhatatlanná vált és 65 százalékuk komoly helyreállításra szorul. Az NBC televízióban az Islamorada szigetére visszatérők azt mondták, hogy házaik úgy gyűrődtek össze, mint az összenyomott kólás dobozok, a Key Westre visszatérő egyik házaspár pedig arról beszélt, hogy a sziget úgy fest, mintha háború pusztított volna. Tavernier szigetén a mobilházak fémpántjait felszakította a szél, a bútorok, ruhák, használati tárgyak szanaszét hevernek a romok között.

Az USA-ban eddig 22 a halálos áldozatok száma. Floridában kedden a késői órákban 2,3 millió otthonban helyre állt az áramszolgáltatás, de még mindig 4,4 milliónyian vannak áram nélkül, s meglehet, a nyugati partvidéken szeptember 22-ig nem is sikerül helyreállítani a szolgáltatást.

Miamiban az utcákról kezd visszahúzódni az áradat, de Fort Lauderdale és Jacksonville még vízben úszik. Rick Scott kormányzó riportereknek azt mondta: Jacksonville-ben sok olyan negyed is víz alá került, amelyről korábban soha, senki nem gondolta volna, hogy áradás áldozata lehet. A kormányzó közölte azt is, hogy az államban a vihar tíz halálos áldozatot követelt. A tampai kikötőbe egymás után érkeznek az üzemanyagot szállító tankerhajók. A szomszédos szövetségi államok segítik ki Floridát üzemanyaggal.

Florida több nagy repülőtere, köztük a miami nemzetközi légikikötő, ha korlátozottan is, de kedden már indított és fogadott gépeket.

Közben Irma lecsendesedett és trópusi viharként Georgiában, Dél-, és Észak-Karolinában pusztít.

Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Fotó: YAMIL LAGE / AFP

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump elnök a First Ladyvel együtt csütörtökön Floridába, a katasztrófa sújtotta területekre látogat.

Kubában legalább tízen haltak meg, ahol nem számítottak arra, hogy a vihar középpontja végigvonul a városon. A pusztuló történelmi épületek nem voltak képesek ellenállni a hurrikán támadásának. Bár Kubában az emberek háromnegyede állami alkalmazott és a bürokratikus rendszer lassan és rosszul működik, katasztrófák esetén mégis a leghatékonyabb a Karib szigetek között. Mivel hotelek tucatjai váltak használhatatlanná, milliók vannak még mindig áram nélkül, és több ezer hektárnyi cukornád ment tönkre, nehéz lesz a károk helyre állításának finanszírozása, mert az embargó miatt Kuba nem csatlakozhat az IMF-hez, a Világbankhoz, és más térségbeli pénzintézetekhez sem, amelyek kölcsönöket folyósíthatnának számára.

Fotó: CHRISTOPHE ENA / POOL / AFP

Fotó: CHRISTOPHE ENA / POOL / AFP

Milliárdos adomány
Mintegy 14,5 millió dollárt (3,7 milliárd forint) adományoztak a nézők a Harvey és az Irma hurrikánok károsultjainak megsegítésére egy nagyszabású amerikai televíziós gyűjtésen, amelyben többek között Beyoncé, George Clooney, Julia Roberts, Selena Gomez, Jamie Foxx és Leonardo DiCaprio buzdított jótékonyságra. - MTI

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!