Előző
Következő
új cikk

Sport

Lebilincselő közgyűlés után Wladár Sándor az elnök

Népszava|2017. szept 24. 21:21
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Sós Csaba szakmai alelnök megerősítette korábbi bejelentését, távozik ebből a pozícióból és a jövőben szövetségi kapitányként folytatja munkáját. Ezzel kezdődött a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vasárnapi rendkívüli közgyűlése, amelyen hosszú ideig ez volt az egyetlen normális, a szervezet múltjához méltó jelenet.

Miután Sándor Elek levezető elnök bejelentette, hogy a 198 szavazati joggal rendelkező küldött közül 147-en jöttek el (később lettek 151-en is), elszabadult a pokol. Tóth István, szentendrei klubelnök azért indítványozta a közgyűlés felfüggesztését, mert szerinte több mint 40-en nem rendelkeznek érvényes meghatalmazással, ezért nem szavazhatnak. Szeptember 1-én ugyanis nem zárták le a közgyűlést, hanem elhalasztották, mert az előző elnök, Bienerth Gusztáv visszahívása után úgy döntött a gyűlés, hogy az alapszabály módosítása és az új elnökválasztás nincs megfelelően előkészítve. Tóth azt mondta, az alapszabály nem ad lehetőséget halasztásra, Sándor Elek - aki közismert sportjogász - erre azt válaszolta, hogy több jogi szakemberrel is konzultált és a halasztásnak nincs jogi akadálya. Ha ez halasztott közgyűlés, akkor a szeptember elején kiadott megbízások most is érvényesek.

Érvek és ellenérvek bekiabálása után nagy nehezen sikerült elérni egy szavazást a felfüggesztés ügyében, az indítványt heten támogatták, öten tartózkodtak, a közgyűlés tehát folytatódott. Nem is akárhogy: Hornyák Viktor, a debreceni Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely szakembere kisétált a pulpitushoz és egy bilincset dobott a levezető elnök és a mellette ülő Sós Csaba elé.

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

"A közgyűlés rendjének megzavarásáért ki lehetett volna vezettetni Hornyák urat, de nem akartam még nagyobb botrányt, ezért nem kértem a biztonsági szolgálat segítségét, szerencsére Szabó Tünde sportállamtitkár kért szót, és beszéde alatt lecsillapodtak a kedélyek" - mondta a Népszavának a levezető elnök a nem mindennapi közjátékról.

A folytatás is vontatottan haladt, de nagy nehezen sikerült elfogadni az új alapszabályt - visszakerült a közgyűlés hatáskörébe a főtitkár megválasztása és ismét a Bienerth-éra előtti logót használja a MÚSZ -, az elnökválasztás pedig már kifejezetten gyorsan ment, mivel a jelöltek közül Czene Attila a közgyűlés előtt, Tóth István és Hornyák Viktor pedig a közgyűlésen mondtak le jelölésükről. Maradt Horváth Gergely Domonkos üzletember és Wladár Sándor korábbi olimpiai bajnok úszó. Mivel azonban előbbi nem kapott legalább ötven százalékos támogatást a jelenlévőktől, nem indulhatott harcba a pozícióért, az egyedül maradt Wladár pedig 143 igen szavazattal, 5 nemmel és egy tartózkodással lett elnök. Batházi Tamás a MÚSZ új főtitkára, Turi György a szakmai, Becsky András pedig az általános alelnök.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Wladár bejelentette, hogy a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamást kéri fel elnöki tanácsadónak, a Népszava kérdésére pedig azt válaszolta, nem tervezi a MÚSZ átvilágítását, nem szeretné, ha újabb csontvázak dőlnének ki a szekrényből.

"Jogszerűen lezajlik az átadás-átvétel, ezután a célom, hogy a sportolókról és sikereikről szóljanak a híradások, a szövetségben pedig nyugodt, eredményes munkát tudjunk végezni" - emelte ki az új vezető.

B.P.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!