Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Navracsics Tibor: #BeActive

Népszava|2017. szept 26. 06:03
[A+ A-]

Aktívan töltötték a nyarat? Voltak túrázni, úszni vagy biciklizni? Ha igen, akkor bizonyára tapasztalták, hogy sportolás közben mennyi emberrel találkozhatnak, miközben jól érzik magukat és remekül szórakoznak.

Idén szeptemberben az európai sporthét alkalmával Európa-szerte a sportolás jótékony hatását ünnepeljük. Tavaly 32 országban több mint 10 millióan vettek részt a sporthét alatt megrendezett több mint 15 ezer eseményen. Az egyik legnagyobb páneurópai esemény, az Európai Diáksport Napja, amelyen 6500 iskola és másfél millió ember vett részt, a Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére indult.

Idén tovább akarjuk bővíteni és fejleszteni az európai sporthetet. Azt szeretnénk, ha még többen vennének részt a #BeActive mottóval megrendezett több ezernyi eseményen.

Miért? Mert az európaiak 42 százaléka saját bevallása szerint sosem sportol. Az Európai Bizottság által 2014-ben készített felmérés szerint Magyarországon ennél kicsivel jobb a helyzet (36 százalék), azonban a 11–17 éves korosztályból csak minden ötödik fiatal mozog annyit, amennyi az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint szükséges lenne.

Az egészséges étrend és a testmozgás javítja az emberek életminőségét, ezért több uniós és nemzeti szintű kezdeményezés is erre ösztönzi az európai polgárokat. A magyar iskolákban például kötelező a testnevelés, a „Bringázz a munkába!” program pedig az aktív és környezetbarát közlekedést népszerűsíti.

Az egészségügyért és a mezőgazdaságért felelős biztostársaimmal szeretnénk újabb lendületet adni az egészséges életmód elterjedésének. Ezért az idei európai sporthét alkalmából egy új kezdeményezést indítunk. Megerősítjük az uniós szakpolitikák – mindenekelőtt a sport és az egészségügy – közötti együttműködést az egészségtelen életmóddal és a mozgáshiánnyal összefüggő társadalmi kihívások ellen. Az elkövetkező két évben minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni e cél érdekében. Például növelni fogjuk a testmozgást népszerűsítő projektek finanszírozását, az Erasmus+ sport programja keretében.

A sport nemcsak egészségünk megőrzése miatt nélkülözhetetlen, hanem segíti az emberi kapcsolatok és közösségek kialakulását is. A testmozgás különösen fontos napjainkban, amikor legtöbben ülve töltjük időnk jelentős részét. A mozgáshiány a halandóság szempontjából a negyedik legfőbb kockázati tényező világszinten, és az Egészségügyi Világszervezet szerint több komoly betegség legfőbb oka. A társadalom egészére kihatással van: a Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja által 2015-ben készített tanulmány szerint a „semmittevés” évente több mint 80 milliárd euróba kerül a gazdaságnak, egyebek mellett a megnövekvő egészségügyi kiadások miatt.

Az európai sporthét remek alkalmat nyújt arra, hogy elkezdjünk aktív életet élni, hogy felfedezzük, miként építhetjük be életünkbe napi szinten a sportot és a testmozgást hosszú távon is úgy, hogy örömet szerezzen. Idén az EU soros elnökségét ellátó észtországi Tartuban nyitottam meg a sporthetet, amellyel egy időben az összes résztvevő országban, így Magyarországon is számos sportesemény-sorozat vette kezdetét. Európa-szerte kiemelkedő rendezvényünk a szeptember 29-i Európai Diáksport Nap, amelyen csak Magyarországon várhatóan 20 ezren vesznek majd részt.

Az európai sporthétről további információ itt érhető el.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos