Előző
Következő
új cikk

Belföld

A gettókerítés már kész, de a nyomor maradt a Hős utcában

nepszava.hu|2017. okt 19. 08:44
[A+ A-]

XXI. század, Magyarország, Budapest - Forrás: ATV videó/Youtube

Összesen csaknem kétmillió forintot költött a X. kerületi önkormányzat arra a kerítésre, amelyet a Hős utca 15. A és B épülete köré emeltek – közölte a Magyar Nemzettel a kerület vezetése.

 Az 1,8 millió forintból – a helyi képviselők szerint meglehetősen drágán – nem összefüggő válaszfalat húztak fel, hanem egy mindössze néhány méteres kerítést, valamint az épületek közötti részen elhelyezett hat, útlezárásoknál használt betontömböt. A cél az volt, hogy megakadályozzák az autóval való behajtást.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint azért volt szükség erre az intézkedésre, mert a helyiek óriási mennyiségű szemetet halmoztak fel, amelynek az elszállítására 20 millió forintot kellett költeni. „A társasház telkének szabályos körbekerítésével a hasonló helyzetek legalább részben megelőzhetők, az illegális, tehergépkocsival történő hulladéklerakás remélhetőleg megakadályozható. A kerítésépítéssel kapcsolatos munkálatok október 13-án befejeződtek” – írták válaszukban. A lapnak nyilatkozó lakók viszont nem értik, miért kellett kerítést építeni, a legtöbben azt érzik, csak rontani akartak az amúgy is elviselhetetlen körülményeiken.

A lakókat nem akadályozza az utcára jutásban a kerítés, de úgy érzik, még inkább magukra hagyták őket a problémákkal. Márpedig baj van bőven, az elképesztő szegénység és a harmadik világbeli körülmények mellett rengetegen drogoznak. A helyzeten az is csak keveset segített, hogy a rendőrség rendszeresen járőrözik a környéken.

Az önkormányzat szerint egyébként a társasházak már régóta működésképtelenek, miután „rendkívüli, több százmillió forintos nagyságrendű” adósságot halmoztak fel. Állításuk szerint emiatt a kerítés és a szemétszállítás díját is a kerület finanszírozta.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint egyébként a Hős utcai társasházakban található lakások nagyjából fele van a kerület tulajdonában, a többi magántulajdon. A vezetés célja egyértelmű: hosszabb távon szeretnék megszerezni a magántulajdonban lévő lakásokat is, kiürítenék az egészet, végül pedig elbontanák a házakat. „A megüresedett lakásokat lakhatatlanná tesszük. Jelenleg már csak 36 önkormányzati bérleti jogviszony áll fenn, amelyek megszüntetése érdekében keressük a megoldást” – írták. Azt ugyanakkor egyelőre egyik lakó sem tudja, mit ajánlanak majd nekik – a kerítésen kívül.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!