Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Megszólalt két újabb lány, akiket Marton zaklathatott

nepszava.hu|2017. okt 21. 08:05
[A+ A-]

A Hír TV Alinda című műsorában szólalt meg két lány, akik állították, hogy Marton László őket is zaklatta Forrás: Youtube/Hír TV

Sárosdi Lilla bejelentése - miszerint Marton László Kossuth-díjas rendező zaklatta őt húsz évvel ezelőtt - óta megállíthatatlan a lavina. A Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi és korábbi hallgatói petícióban követelték a rendező felfüggesztését, aki bár tagadja, hogy zaklatta volna a színésznőt, tegnap lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról is. A Hír TV Alinda című műsorban közben két újabb nő állította, hogy őket is zaklatta Marton László, egyiküket mindössze két évvel ezelőtt, a másik betelefonáló pedig elmondta: még a lányánál is bepróbálkozott a rendező.

A műsor vendége Sárosdi Lilla volt, aki részletesen beszélt a húsz évvel ezelőtt történt esetről. Erős bűntudat gyötörte amiatt, hogy nem felelt meg egy potentátnak, akiért rajongott. A történtek után néhány nappal visszament a Vígszínházba, találkozni akart Martonnal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a rendező nem veti meg, nem utálja azért, hogy nemet mondott neki. Sárosdi elkapta a rendező egy pillantását, amiből arra következtetett, nem haragszik rá.

A színésznő azzal magyarázta, hogy miért szállt be a rendező autójába - amit sokan kérdeztek tőle az ügy kapcsán, és amit áldozathibáztatásnak tart -, hogy egy ilyen szituációban, amikor az ember úgy érzi, hogy befogadta egy adott közösség, nem mer ellentmondani, főleg nem egy nagy tiszteletben álló személynek. Meg akart felelni a helyzetnek, annak ellenére is, hogy érezte, ez valahova ki fog futni, mégsem tudott kilépni belőle.

Sárosdi arról is beszélt, hogy mostanáig nem tudta, ki volt a fehér BMW-ben ülő harmadik férfi, aki önkielégítést végzett mellette. Csak a foglalkozására emlékezett, tegnap azonban kapott egy Messenger-üzenetet, amelyben leírták, mi volt Marton László barátjának a neve, ezt azonban nem árulta el a műsorban.

A rendező nevének nyilvánosságra hozását azzal magyarázta: felelősséggel tartozik azokért, akik vallomása után megosztották vele a történetüket. "Azokért az emberekért is tettem, akiknek szeretném, ha hallanák a hangját. Ez nekik akkora bástya, ami mögé be mernek állni."

A műsorban ezután az első névtelen betelefonáló elmondta: azért nem lett színész, amit állítása szerint Marton László tett vele - a nő ezt egyébként már egy korábban vele készült interjúban is elmondta, a rendező neve nélkül. Jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de nem vették fel, Marton viszont azt javasolta neki, hogy járjon be próbákra, tanuljon ott. Az ilyen alkalmakkor a rendező – mondta a nő – rendszeresen megölelte, megsimogatta, véletlenül hozzáért a melléhez, de mivel azt látta, hogy mindenkivel ezt csinálja, megnyugtatta magát, hogy biztosan ez a természetes.

Később Marton felajánlotta a nőnek, hogy saját a belvárosi lakásában segít neki monológokat tanulni, de az első alkalommal ugyanúgy kereste vele a testi kontaktust, mint korábban a színházban. Az első alkalmat "megúszta komolyabb közeledés nélkül", "csak tapizás" folyt. A második próbára már úgy ment a nő, hogy azonnal szembesítette: - Úgy gondolom, hogy többet is akar tőlem. - Nem gondolod rosszul" – hangzott állítólag a rendező válasza, mire a nő tehetetlenségében elsírta magát. "Erre még volt képe azt mondani, hogy mennyire szép vagyok, amikor sírok." Aztán az is elhangzott, hogy ha "ez így nem megy, nem kell többet találkoznunk". Az eset két éve történt. A nő azért nem fordult a hatóságokhoz, mert nem tudta volna bizonyítani az állítását, szerinte Marton nagyon ügyelt arra, hogy semmit se lehessen rábizonyítani, soha nem írt például SMS-t. 

A második telefonon bejelentkező nő azt mondta, nála még a nyolcvanas években próbálkozott be Marton. Aztán amikor a lánya is megpróbált felvételizni az SZFE-re, az első névtelen telefonálóéhoz nagyon hasonlóan igyekezett őt becserkészni a rendező, de vele "nem fajult idáig a dolog". Ő maga 21 éves, lelkes egyetemista volt, amikor találkozott Martonnal, aki állítása szerint – ahogy a többieket is – behívta a próbáira, mellé ült, közben néha megfogta a lábát. Többször elvitte sétálni is, nagyokat beszélgettek. A bemutatón aztán maga mellé ültette, és a tömött színházban megfogta a lány kezét, "a nyitott sliccébe húzta és két kézzel ott is tartotta a nemi szervén."

A nő megvárta az előadás végét, de nem járt többet a színházba. A rendező azonban nem hagyta annyiban, megtalálta, otthon hívogatta. Rábeszélte, hogy bemenjen hozzá, járjon újra próbákra. Egy ideig nem történt semmi, de aztán egy darab utolsó előadása épp a születésnapjára esett, mire Marton, akivel akkor ott volt a Sárosdi történetében is említett barátja, javasolta, hogy ünnepeljék meg. Felvitték a nőt a egy budai parkolóba, akkor pedig a fejét szorította rá a nemi szervére."Akkor kénytelen voltam azzal szembenézni, hogy ez csak erről szól, semmi másról. Aztán nagyon sokáig nem mentem a színház közelébe." - idézi a hvg.hu a betelefonálót.

Lásd még: Dagad a zaklatási botrány - Marton továbbra is tagad

Marton lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról
Marton tegnap már felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színház- És filmművészeti Egyetemen, miután a hallgatók is aláírásgyűjtésbe kezdtek ellene. Az újabb közleményben most az szerepel: 
„Tisztelt Igazgató Asszony, kedves Enikő!
Kijelentem, hogy a személyemmel kapcsolatos állítások valótlanok.
Mai nappal főrendezői állásomról lemondok a személyemet érintő ügy tisztázásáig. Kérem lemondásom tudomásul vételét.
Tájékoztatlak, hogy a tegnapi napon hasonló indokkal kértem a Színművészeti Egyetemen tanári működésem szüneteltetését - írta Marton László. A Vígszínház elfogadta a rendező lemondását.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!