Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Hrabal szelleme

Népszava|2017. okt 24. 06:09
[A+ A-]

A cseh különleges nemzet. Tehetséges, kreatív, s – amint ezt Hrabal műveiből is megtudhattuk – eredeti humorral figyeli a társadalmi változásokat. Mindig új utakat keresnek: így történt ez a szombaton zárult parlamenti választáson is. Meg akartak szabadulni mindazoktól, akik a fennálló politikai rendszert eddig uralták. Ezt azonban egészen sajátos módon tették, hiszen az az ANO lett a voksolás győztese, amely ugyan kétségtelenül az elégedetlenek mozgalmából indult, de ugyanúgy a politikai establishment részese volt még akkor is, ha Andrej Babis májusban leváltott pénzügyminiszter a kormány belső ellenzékeként viselkedett.

Babis terve valóra vált, Silvio Berlusconi egykori olasz kormányfő mintájára felvásárolta a média egy részét, ez pedig elég is volt a választási győzelemhez. Bár eljárás indult ellene EU-s pénzek illegális felhasználása miatt, aggódnia nem kell, védi mentelmi joga, s várhatóan a vele szövetkező Milos Zeman elnök leállítja a vele szembeni jogi eljárást.

Bár a nyugati sajtó Orbán Viktorhoz és a lengyel kormánypárti elnökhöz, Jaroslaw Kaczynskihez hasonlítja, nem kell tartani attól, hogy a V4-ek nemzeti konzervatív tandemje Prágával is kiegészül, mert Babis elsősorban üzletember, aki politikáját is a várható haszon szerint alakítja. Több mint 250 vállalata sok tízmilliós uniós támogatást kapott, így esze ágában sincs szembefordulni Brüsszellel. Ezért is valószínűtlen az, hogy a nyíltan muzulmán-, bevándorlás és cigányellenes szélsőjobboldali formációval, a Tomio Okamura-vezette SPD-vel szövetkezzék.

A baloldal, ha el nem tűnt is, óriási pofont kapott, senki sem számított a szociáldemokraták súlyos kudarcára. A CSSD-t belső konfliktusok emésztették, s még mindig néppártként viselkedett, pedig már nem az. A tanulság: újra kellene szerveznie magát, s eközben figyelni a választók igényeire is.

Rónay Tamás