Előző
Következő
új cikk

Külföld

Október végén alakíthat kormányt Andrej Babis

MTI|2017. okt 24. 12:47
[A+ A-]

Milos Zeman cseh államfő jövő kedden, október 31-én kormányalakítási megbízatást ad Andrej Babisnak, a múlt hét végi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökének - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Zeman és Babis a választások után első ízben hétfőn találkoztak, és az államfő kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg az ANO elnökét. A hatályos cseh szabályok és szokásjog szerint ez a választások után kialakult politikai helyzet első felmérése a kormányalakítás szempontjából.

Ovcácek most megerősítette, hogy az új cseh képviselőház alakuló ülését a köztársasági elnök november 20-ra hívja össze.
A hatályos szabályok szerint az államfőnek legkésőbb a választások utáni 30. napra össze kell hívnia az az új parlament alakuló ülését, amelyen megválasztják az alsóház elnökét, elnökségét és megalakítják a parlamenti bizottságokat is. Erre a kormányalakítás miatt van feltétlenül szükség. Három kormányalakítási kísérlet lehetséges, ezek közül az elsőre és másodikra az államfő, a harmadikra pedig már a képviselőházi elnök ad megbízást.

Az ANO mozgalom vezetése már közölte, hogy a képviselőház elnöki tisztségére a párt egyik képviselőjét, Radek Vondráceket, a testület eddigi alelnökét jelöli. Zeman jövő kedden Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján, munkaebéden látja vendégül Babist és Vondráceket, majd sajtótájékoztatót tart.

Az államfő október 28. és november 16. között tárgyalásokat fog folytatni az új parlamentbe bekerült kilenc politikai párt és mozgalom vezetőivel.

Andrej Babis kedd délig már találkozott a kommunistákkal, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom és a Cseh Kalózpárt képviselőivel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!