Előző
Következő
új cikk

Külföld

Babis arat a magyar agráriumban

Népszava|2017. okt 27. 05:35
[A+ A-]

Fotó: AFP/Michal Cizek

A jövendő cseh kormányfő ma már Magyarország második legnagyobb agrárbefektetője, aki termelési rendszerekben gondolkodik.

Talán sokak számára meglepő, de Andrej Babis, Csehország következő miniszterelnöke a magyar mezőgazdaságnak is meghatározó szereplője. Hazájának második leggazdagabb embere különösen vonzódik az agrárbefektetésekhez. Az általa működtetett tőke zászlóshajója az Agrofert cégcsoport, amely Csehországban a második legnagyobb munkaadó. A jövendő cseh kormányfő - akárcsak Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök a hazájában - jelentős médiabirodalommal rendelkezik. Vagyonát négymilliárd dollárra becsülik, összehasonlításul Csányi Sándor bankvezér és agrár-nagyvállalkozóét "csak" egymilliárd dollárra.

Az Andrej Babis kizárólagos tulajdonában lévő Agrofert-csoport összesen 270 cégből áll, és Csehország mellett jelen van Magyarországon, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is. A jövendő cseh kormányfő agrárportfoliójának kialakításakor mindig arra törekedett, hogy a teljes termékvertikumot lefedjék cégei. Így lett termőföld-tulajdonos, gabonatermelő, és hazájában az egyik legfontosabb sütőipari cégtulajdonos. Külföldi terjeszkedését elsősorban az motiválta, hogy a viszonylag kis cseh és szlovák piac már szűknek bizonyult számára.

Az agrárnagyvállalkozóra nagy hatással voltak azok az eredmények, amelyeket a magyar mezőgazdaság már a rendszerváltás előtt elért az úgynevezett rendszerintegrátori tevékenység kifejlesztésekor. A nyolcvanas évektől ennek két kiemelkedő szereplője volt a nádudvari KITE és a bábolnai IKR. Mindkét rendszer jellemzője, hogy végigkíséri a szántóföldi munkákat a termelés finanszírozásától, a vetőmagvásárlásig, a szükséges gépek beszerzésétől a felvásárlásig, s folyamatos szaktanácsadást is nyújtanak a termelőknek.

Mint ismeretes, négy esztendeje Csányi Sándor lett a KITE tulajdonosa, így Andrej Babis számára csak az IKR felvásárlása jöhetett szóba. A bábolnai cég azonban a 2000-es évek elejétől fokozatosan meggyengült, a 2008-2009-es gazdasági világválság nyomán pedig arra kényszerült, hogy a talpon maradás érdekében megváljon néhány üzletágától. Ez kapóra jött Andrej Babisnak, aki ezeket megvásárolta, és eldöntötte, hogy IKR Agrár néven működteti tovább az új társaságot. A G7 internetes portál szerint mindez rendkívül eredményesnek bizonyult, hiszen 2016-ban 87 milliárd forintos árbevételt értek el, így egy csapásra Magyarország második legnagyobb agrárvállalkozásává váltak. (Az IKR mezőgazdasági gépekkel foglalkozó üzletágát az ugyancsak Babis érdekeltségébe tartozó Agrotec vásárolta fel, s a G7 adatai szerint négy év alatt 18 milliárd forintos árbevételt sikerült realizálniuk.) A jövendő cseh kormányfő magyarországi gazdasági eredményességének titka az, hogy Andrej Babis, mint pénzügyi, s nem mint szakmai befektető van jelen - nyilatkozta a G7-nek Illés Zoltán, az Agrotec ügyvezető-igazgatója. A megtermelt nyereséget nem veszik ki a cégekből, hanem beruházásokra fordítják. Vagyis hasonló üzleti filozófiát követnek, mint Csányi Sándor.

Andrej Babis még egy jelentős céget mondhat magáénak, ez a kiskunfélegyházi NT Kft., amely a második legnagyobb finomított napraforgóolajat előállító cég Magyarországon, árbevétele tavaly mintegy 40 milliárd forint volt. A magyarországi Babis-érdekeltségek közül érdemes még megemlíteni a győri székhelyű Ceres Sütőipari Zrt.-t, amely tartós kenyeret állít elő. A jövendő cseh kormányfő egyébként politikai pályafutása miatt visszahúzódik a a cégek irányításától, sőt akad közöttük olyan is, amelynek tulajdonrészét egy hozzá közelálló alapítványnak engedte át.

B.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!