Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A makacs látszat

Népszava|2017. nov 14. 06:05
[A+ A-]

Azt eddig is tudtuk, hogy 2015-16-ban hazánkban grasszáltak a későbbi párizsi merénylet elkövetői. A belga születésű francia Salah Abdeslam, a terroristacsoport szellemi vezetője először 2015 augusztusában, majd szeptemberben kétszer is Magyarországon járt. Ide érkeztek a nyári menekülthullámmal későbbi társai, a párizsi és a brüsszeli robbantások tényleges elkövetői, akik valószínűleg kijárták az Iszlám Állam kiképzőiskoláját. Közülük Abdeslam tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított innen gépkocsival. A magyar szervek elég alaposan dokumentálták mindhárom utat, olyan részletekbe menően, hogy hol parkolt vagy ki vásárolt neki feltöltő-kártyás mobilt.

Legyünk jóindulatúak és tegyük fel, hogy a szolgálatok mindezt utólag rekonstruálták, és nem jelenidejű megfigyelés alatt tartották. 2015 nyarának végén ugyanis a Keleti pályaudvarnál biztosan képviseltette magát a világ minden komolyabb titkosszolgálata. De nyilván egymásra figyeltek, nem értek rá holmi migránsokra. Ellenben, ha már ekkor tudtak a magyar szervek Abdeslamról, akkor jó esélyük van a világ legamatőrebb szolgálata címre.

De mit kezdjünk a zoom.hu értesülésével, hogy Abdeslam 2016 januárjában - a párizsi merénylet után, már körözés alatt - ismét ideutazott, s a Győrkös István-féle Magyar Nemzeti Arcvonal embereivel tárgyalt? A magyar szervek, akkor már a nyugati társszervek kérésére, végigkövették az útját. Hogy az Arcvonal - amely eddig orosz kapcsolatairól híresült el - megfigyelése ezután szintet lépett-e, nem tudni. Tény, Győrkös októberben tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel a saját házánál, és egy rendőr - azóta is tisztázatlan körülmények között - meghalt.

A párizsi merénylő és a magyar szélsőjobb így összekapcsolódott. Legalábbis látszat szerint, s nyilván ez a szolgálatok és a kormány érdeke. Csak reménykedhetünk, hogy a cél nem még a fentieknél is nagyobb bakik elfedése.

Simon Zoltán