Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vaklicit - Engedtek a gyártók, örül a minisztérium

Népszava|2017. nov 15. 05:01
[A+ A-]

FOTÓ: Németh András Péter

Noha sok a kérdés és kétség a vitatott közbeszerzés miatt, a kormány állítja: máris 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket.

Bár a legsúlyosabb betegségek innovatív orvosságaira meghirdetett vaklicit eredményét még nem hirdették ki, a döntés megszületett – tudta meg a Népszava. Lapunk kérdésére erről a szakállamtitkárság annyit közölt, hogy az új molekuláknál első alkalommal alkalmazott vaklicit nyomán mintegy 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket. Ez az összeg legalább 300 beteg terápia költségének felel meg. A betegszervezetek és az onkológusok által is vitatott közbeszerzés után – mint azt a tárca írta – a betegek azt a terápiát kaphatják meg, amelyre szükségük van.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozó nyár közepén állt elő azzal, hogy november elsejétől az úgynevezett vaklicit keretében megversenyeztetné a legsúlyosabb betegségek legújabb gyógyszereit. Az eljárás érintette a legkorszerűbb innovatív szereket, köztük azt a néhányat is, amelyek befogadásáról tavaly döntöttek, és csak idén áprilistól érhetők el. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek árversenyeztetésére, amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. Most azonban a módszer kiterjesztésével olyan szereket kényszerítenek árversenyre, amelyeknek nem azonos a hatóanyaguk.

A már le is zajlott, új gyógyszer-beszerzésben olyan betegségcsoportok érintettek, mint a tüdő-, a prosztata, a vastagbél daganat, a melanoma, valamint a ritka betegségek egyes orvosságai is. Éppen ezért beteg- és orvosszakmai szervezetek is tiltakoztak az eljárás ellen, mondván, ezek a gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők. Ezt az állítást erősíti a megversenyeztetett hatóanyagok többségében a gyógyszerhatóság állásfoglalása is.

Miután az új finanszírozási rend november elsejétől lépett hatályba, ám a vaklicit eredményét nem hirdették ki, a Népszava a szaktárcánál érdeklődött. A válaszból kiderült: a hó elejétől valamennyi súlyos betegség innovatív terápiája elérhető az intézményekben. A már gyógyszeres terápián lévőket nem érinti az új eljárás, gyógyszerek cseréjéről az ő esetükben szó sincs. Az új betegeknél – a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata daganat, a melanoma, és az egyes súlyos gyulladásos betegségek, a Fábry-kór valamint az időskori makuladegeneráció terápiájában – a finanszírozó azt javasolja, hogy ha nincs egyéb szakmai indok, elsőként a kedvezőbb áru készítménnyel kezdjék meg az orvosok a kezelést. Egy korábbi háttérbeszélgetésen Bidló Judit, a NEAK szakmai főtanácsadója azt mondta: mindez nem jelenti azt, hogy a fenti kórképekkel kezelésre szoruló új betegek mindegyike elsőként csak a legolcsóbb gyógyszert kaphatja.

Mint írták: a meghirdetett vaklicit első eljárásában mind a 35 eddig használt hatóanyagot megvásárolták, hogy továbbra is minden termék elérhető maradjon a kezelésekhez. A második eljárásban 8 csoportban hirdetett eljárást a NEAK az árcsökkentés reményében. (Ekkor javasolták, hogy első körben a kedvezőbb árú terápiát alkalmazzák az orvosok.) Ha a doktor mégis úgy véli, hogy az adott betegnél jobb eredmény érhető el másik készítménnyel, akkor azt is alkalmazhatja.

Új MR-készüléket kapott a Péterfy
Kicserélték a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjában az MR-készüléket. Az új gép a traumatológia teljes idegsebészeti feladatait képes ellátni a koponyától, az ízületeken át a lágyrészek diagnosztikájáig – tudta meg a Népszava Sásdi Antal főigazgatótól. További előnye a gépnek, hogy a 120 kilónál súlyosabb betegek is beleférnek majd. A főigazgató beszélt arról is, hogy az intézmény röntgen, CT, MR vizsgálataihoz az eszközöket az Affidea Magyarország biztosítja. A cég a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központban található telephelyén tavaly mintegy 24,5 ezer MR-vizsgálatot végzett, idén novemberig is közel húszezerszer vizsgálatnál tartanak. Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója elmondta: „Az elmúlt három évben 800 millió forintnyi beruházást hajtottak végre a Péterfy Baleseti Központjában, az idei gépcserére 514 millió forintot költöttek.Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!