Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Gonosz mikrofon

Népszava|2017. nov 24. 06:07
[A+ A-]

Követeljük, hogy minden bekapcsolt mikrofon monnyon le. Vagy legalább váltsák le. Ha már kikapcsolni nem tudják. Ezekkel ugyanis csak a baj van. Hallani - és rögzíteni - engednek olyanokat is, amiket nem kellene. Őszinte szavakat és mondatokat, például. Így ártanak a nemzeti együttműködés amúgy virágzó rendszerének.

Emlékezhetünk a szolnoki polgármesterre, aki egy éve a képviselő-testület ülését figyelő idős hölgyekről mondott véleményt. "Ennyi hülye vén kurvát" - szólt Szalay Ferenc megfellebezhetetlen ítélete. A héten meg a parlament igazságügyi bizottságának alelnöke, az egykori elszámoltatási biztos álláspontját ismerhettük meg a magyar bírói karról, szintén a bekapcsolt mikrofon jóvoltából. "Komcsi mindegyik" - mondta Budai Gyula.

Ki - pontosabban mi - mást lehetne hibáztatni ezekért az esetekért, mint a mikrofont? Az igazmondás dicséretes, még ha fájdalmas is. Budai képviselő pedig - mondhatni - vonalban van. Néhány napja ugyanis Lázár János vádolt személyes bosszúállással egy bírót, mert olyan ítéletet merészelt hozni, ami nem vág egybe a hatalom álláspontjával. Nem véletlen, hogy a kritizált bíró Baka András, aki a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökeként annyira zavarta a Fideszt, hogy emiatt 2010 után az egész intézményrendszert átalakították.

Persze tudjuk, a vélemény szabad. S lehet véleménye a politikusnak - még a bírókról is - éppúgy, mint fordítva. Csak a jelek szerint arra nem mindig képesek, hogy megtartsák maguknak és ne tárják a nyilvánosság elé. Márpedig ezzel éppen a hatalomtól - elvileg - független igazságszolgáltatás integritását veszélyeztetik. Ha például a parlamentben előre elmondják, milyen ítélet lenne elfogadható egy-egy ügyben, az pontosan annyira aláássa a hitelességet, mint amikor a fővárosi főügyész cikket ír "a család" védelmében. Azt követően, hogy a bíróság szerint Polt Péter korábbi pártkötődése miatt igenis lehet az általa vezetett ügyészséget fideszesnek nevezni.

Mivel pedig itt mindenki beszél(het) össze-vissza, csak az a megoldás: a mikrofonokat kell megfékezni.

Sebes György