Előző
Következő
új cikk

Sport

A BL és a félig teli pohár esete

Népszava|2017. nov 24. 05:53
[A+ A-]

Neymarék hét gólig meg sem álltak Fotó: AFP/Franck Fife

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulója után nyolc csapat továbbjutása már biztos, ugyanennyien azonban még izgulhatnak a tavaszi folytatást illetően.

Voltak klubok, amelyek éltek az eséllyel, mások számára viszont az is siker, hogy egyáltalán életben tartották a halovány reményüket.

Előbbiek közé sorolható a játéknap első továbbjutója, a legjobb 16 közé története során először eljutó török Besiktas, amely még kedden döntésre vitte a dolgot, az Azerbajdzsánban szerdán 4-0-ra nyerő Chelsea, a Cipruson hatot hintő Real Madrid, valamint a hét rangadójaként beharangozott, végül csalódást keltő 0-0-al záruló Juventus–Barcelona összecsapás vendégcsapata. Az utolsó percekben bekapott gólnak köszönhetően ugyanakkor még nem mehet biztosra a Sevilla ellen háromgólos előnyt elszórakozó Liverpool, a Bázelben megégő (0-1) Manchester United, az Atlético Madrid vendégeként 2-0-ra kikapó AS Roma, a Nápolyban zakózó (0-3) Sahtar Donyeck és a katalánokkal gól nélküli döntetlenre végző Juventus sem.

Az Atlético sikere egyébként úgy kellett a spanyoloknak, mint egy falat kenyér, akárcsak Gulácsi Péter BL-újonc német együttesének, az RB Leipzignek. Az eddigiekben hullámzó teljesítményt nyújtó csapatok az utolsó szalmaszálba kapaszkodtak, ám sorsuk már nem a saját teljesítményükön múlik: a madridiaknak mindenekelőtt a Chelsea vendégeként kellene nyerniük december 5-én, közben azért szurkolni, hogy egyidejűleg a Qarabag csodát csináljon Rómában, azaz legalább pontot mentsen Olaszországban. Gulácsiék esélye is inkább csak elméleti, hiszen a lipcseiek csak akkor mehetnek tovább a G csoportból, ha december 6-án legyőzik a Besiktast, a Porto pedig nem győz a már biztosan búcsúzó Monaco ellen, pályaválasztóként. Fel van adva a lecke…

Az ötödik kör előtt persze olyan klubok is voltak, akiknek nem kellett számolgatni, mégsem vettek vissza: a korábban révbe érő PSG például hétszer vette be a Celtic kapuját. A remeklésnek köszönhetően nem mellesleg a francia bajnokcsapat megdöntött egy BL-rekordot, az öt forduló alatt szerzett 24 találat ugyanis korábban nem látott góltermés a csoportkörben.

És Neymarék számára még biztosan nincs vége a BL-idénynek.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!