Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Búcsú a GDP-től?

Népszava|2017. dec 7. 06:10
[A+ A-]

Talán annyi szubjektivitás megengedhető e sorok írójának, hogy évről évre kiemelt figyelmet fordíthasson a Mikulás ralira, ami nemcsak autóverseny, hanem - Santa Claus rally néven - a tőzsdei részvényárfolyamok meglódulásának időszaka is világszerte. Hosszú évek tapasztalata ugyanis, az hogy a Black Friday-t követően hirtelen megnő a befektetési kedv. De mielőtt általánosítanánk, ebben az esetben is korrigálni kell a múltban felvázolt törvényszerűségeket. Donald Trump tavalyi elnökké választása ugyanis ellopta a show-t a Mikulástól, a bizonytalan gazdasági kilátásokra a tőzsdék rekorddöntésekkel reagáltak, és a helyzet azóta mit sem változott.

A magyar gazdaság sem vonhatta ki magát ebből a trendből, hisz egy kis bizonytalanságért nem szükséges Amerikába menni. A hét elején az verte ki a biztosítékot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentős mértékben felfelé korrigálta a háromnegyed éves, becsült GDP-számait. Bár a statisztikusokat senki se vádolhatja az adatok kozmetikázásával, az felettébb gyanús, hogy mindez azt követően történt, hogy a napokban Varga Mihály gazdasági miniszter a parlamenti meghallgatása során biztosra vette: 2017-ben sikerülhet a GDP-t 4,0 százalékkal növelni. Lám, a KSH adata már szinte súrolta ezt az értéket.

A GDP-számítással amúgy is baj van. Az MNB Növekedési jelentéséből kiderült, hogy mivel az emberek kevesebbet költenek újságra és könyvvásárlásra, mérséklik a gazdaság bővülését; ellenben ingyenes internetes tartalmakból nyerik a számukra szükséges információkat, aminek viszont a gazdasági bővülésben semmi nyomát nem találjuk. A videotékák is bezárhatják lassan a kapuikat, a digitalizáció (youtoube) térnyerésének betudhatóan. Ebből egyes merész gazdasági elemzők azt a következtetést vonták le, hogy az infokommunikáció terjedése a GDP csökkenésével jár. Pedig csak arról van szó, hogy az egyébként senki által nem érzékelhető bruttó hazai termék számítása felett eljárt az idő. Nyugdíjazása előtt azonban érdemes elgondolkodni azon: mióta járt a világ ezen a téves úton?

Bonta Miklós