Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Ha kellek, jövök" - Karácsony Gergely és az MSZP

Népszava|2017. dec 9. 18:22, frissítve: 2017. dec 10. 21:32
[A+ A-]

Fotó: Markoszov Szergej

Meglepetésvendége lett az MSZP szombati programbemutató nagygyűlésének: az eredetileg bejelentett programhoz képest Molnár Gyula pártelnök után Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök jelöltje, zuglói polgármester lépett a pódiumhoz és lényegében bejelentkezett az MSZP miniszterelnök jelöltjének. 

A PM társelnöke ezúttal is elmondta: az ellenzéknek közös ajánlatra, közös jelöltre, közös listára van szüksége. „Nekem mindegy, hogy tolom vagy húzom, csak menjen ez a szekér" - fogalmazta meg Karácsony az elképzeléseit az MSZP jelen lévői felé. „Találjuk ki közösen, hogy mi a szerep" - mondta Karácsony hozzátéve: „ha kellek, akkor én jövök." A jelenleg a közvélemény-kutatások népszerűségi listáját vezető politikus megígérte, hogy ő hozza a támogatottságát, a zuglói modell sikerét. Bár a gyűlésen nem mondták ki hivatalosan, hogy Karácsony lenne az MSZP miniszterelnök jelölje, a nagygyűlés végén Molnár Gyula megkérdezte az MSZP-s hallgatóságot, hogy elfogadják-e „Karácsony programját" mire nagy tapsot kapott a hallgatóságtól.

Karácsony Gergely ugyanakkor maga sem titkolta, hogy számára is komoly dilemmát okozott a döntés. „Mindenkinek könnyebb lenne, ha most nem lennék itt" - vallotta be Karácsony Gergely - „könnyebb lenne a szocialistáknak, könnyebb lenne a mi egyszerre szövetséges és rivális pártjainak is. Mindenki számolgathatná a saját képzeletbeli százalékaikat és megnyugtatnák magukat, hogy minden rendben van – fogalmazott. Azonban „nem azt kell tenni ami könnyű, hanem ami helyes" - idézte Karácsony a Csillagok Háborújából Joda mester tanácsát.

Az MSZP-s programbemutató egyebekben kissé eklektikusra sikeredett: a Vasas Szakszervezet Székházában tartott gyűlésen a javarészt idősebb résztvevőknek előbb lejátszották az MSZP legújabb, „elszántság" című imázsfilmjét, melyben egy sportos, kocogó hölgy a Rákóczi hídtól felfut az onnan bő tizenhat kilométerre lévő Hármashatár-hegy tetejére, ezt követően Molnár Gyula pártelnök hosszan beszélt arról, hogy büszke arra, hogy az MSZP a nyugdíjasok pártja is lehet. Végül a pártelnök méreteset bakizva az „Együtt elnökeként" konferálta fel Karácsony Gergelyt.

A közvélemény-kutatások szerint az óriási Fidesz-fölénnyel szemben immáron egy számjegyű támogatottságú MSZP elnöke az egri vár védőivel példálózott: azok azért tudták megállítani a szultán óriási seregét, mert megértették, hogy nincs tovább, az a utolsó védvonal. Az Egri Csillagok-hasonlatot tovább víve Molnár Gyula beszédében üzent a fidesszel kollaborálóknak is: „volt a várban egy ember, aki azt hitte, hogy okosabb volt a többieknél – utalt Molnár Gyula az egri várostrom során a törökkel külön alkuval ügyeskedő Hegedűs István hadnagyra, akit Dobó István egri várkapitány felakasztatott. „Úgy gondolta, hogy beleférhet, hogy a többieknek ettől kicsivel rosszabb lehet. Azt hitte, hogy azt megúszhatja. A történelem azt mutatja, hogy nem lehet megúszni"- példálózott Molnár.

Az MSZP választási programját Hiller István ismertette. Így többek között a párt megválasztása esetén öt százalékra csökkentené az alapélelmiszerek áfáját, adó visszatérítéssel csökkentenék az alacsony jövedelműek adóterhét, a nyugdíjjárulék felső korlátja 700 ezer forint lenne, az efölötti jövedelemhányadra 10, az egymillió fölé eső hányadra pedig 20 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetnek ki, ötven százalékkal emelnék a családi pótlékot. Bevezetnék a garantált szociális minimum intézményét, így mindenki havonta egy köbméter ivóvizet, tizenöt köbméter földgázt, harminc kilowatt áramot kapna jelképes áron, hogy ne fagyjanak meg, továbbá több tízezres bérlakás-építési programot indítana el. Felbontaná viszont a paksi szerződést, megszüntetné a letelepedési kötvényrendszert, a Klik-et, és a szegregált oktatást. Ha mi jövünk: minden valós szakmai teljesítményt mutató egyetem szabadon dolgozhat, a CEU is szabadon dolgozhat" - erősítette meg Hiller István.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!