Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gulyás Márton befestette az ÁSZ-t, megint elvihetik a rendőrök - Videó

nepszava.hu|2018. jan 17. 13:13, frissítve: 2018. jan 17. 20:54
[A+ A-]

Fotó: Vajda József, Népszava

A Közös Ország Mozgalom aktivistái narancsszínűre festették az Állami Számvevőszék épületét. Gulyás Márton elmondta: azért jártak el így, mivel az Állami Számvevőszék ma a Fidesz intézménye. „A mai naptól fogva arra biztatok mindenkit, hogy valaki mindennap jöjjön ide, és fesse narancsra az épületet. Az ÁSZ csak azt akarja elérni, hogy a Fidesz politikai ellenfeleit leradírozza. 

Az aktivista közölte: felelősséget vállal a tetteiért. Azt remélem, hogy az ÁSZ megérti az üzenetet, és felhagy a szégyenletes tevékenységével. Ha nem, akkor újabb polgártársak újra narancsszínűre festik az Ászt, ami most a Fidesz intézménye - mondta Gulyás Márton.

Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakoztak egy tavalyi akciója után, 2017 áprilisában - Népszava fotó

Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakoztak egy tavalyi akciója után, 2017 áprilisában - Népszava fotó

"Azért jöttünk ma ide, mert a pártállami hatalom a jogállamot szisztematikusan és módszeresen leépítette. Az elmúlt tízéves országvezetés a rendszerváltás utáni időszak legrosszabb kormányzati teljesítménye. Azokat a jogokat és azokat a lehetőségeket amelyeket ez az ország vérrel és verejtékkel vívott ki magának, ez a hatalom felszámolja. Mára oda jutott, hogy saját politikai ellenfeleit és így a demokráciát adminisztratív eszközökkel módszeresen és szisztematikusan gátolja a működésében.

Ez az épület az ÁSZ épülete. Ez az intézmény azért felel, hogy a közélet és az abban résztvevő pártok működése tiszta és átlátható legyen. Soha a rendszerváltás óta ez az intézmény ennek a kötelességének nem felelt meg. Soha a rendszerváltás óta egyetlen egyszer sem emelte fel a szavát a legnyilvánvalóbb csalások és korrupció ellen. Ez az intézmény nem a jogállamot képviseli hanem, az mindenkori hatalom birtokosait. Így jutottunk el mára oda, hogy az ÁSZ a narancsuralom kizárólagos eszköze. Ezért mondta ki a büntetést vitatható és soha be nem mutatott bizonyítékok alapján a narancsuralmat fenyegető politikai pártokkal szemben. Mi, büszke magyar állampolgárok, mi szabadságszertő magyar állampolgárok ezt nem hagyjuk. Nekünk ennek az intézmény dolgozói nem az ellenségeinek. Őket is ennek a szégyenletes helyzet áldozatainak látjuk .

Az ellenünk intézkedő rendőrök ugyanúgy polgártársaink és embertársaink, mint bárki más. Velünk szemben sincs bennünk harag, és mi sem gondolunk rájuk megvetéssel. Ugyanúgy a feladatukat végzik, amikor minket előállítanak és ugyanúgy a legjobb lelkiismeretük szerint járnak el ekkor, mint ahogy tettük azt mi, most, amikor narancsszínűre festettük az Állami Számvevőszéket.

Tettünk erőszakmentes volt, azért tettük, mert szeretjük a hazánkat és szabadságban szeretnénk élni benne. Míg a narancsuralom marad, addig erre nincs lehetőségünk. Az Orbán rezsimet el kell söpörnünk. És ugyanúgy minden olyan rezsimet, ami a jogállam intézményeit fenyegeti és felszámolja. Ezért jöttünk ma ide."

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdai közleménye szerint az ÁSZ bírságai alkotmányellenesek, mivel – mint arra már lapunk is felhívta a figyelmet – nem lehet fellebbezni a számvevőszék döntése ellen. A TASZ szerint a hivatalnak tudnia kellett előre, hogy ha kampányidőszakra időzíti az ellenzéki pártok vizsgálatát, az esetleges bírságokkal esélyegyenlőtlenséget teremt. „Az ÁSZ tevékenysége azt illusztrálja, hogy egy kormányközeli emberekkel feltöltött intézmény hiába tartja meg évekig a függetlenség látszatát, a kormánypárti érdekek előmozdítására a megfelelő időben mozgósítható” – fogalmazott a TASZ. 

A számvevőszék válaszközleményében összemosta a TASZ megállapításait Gulyásék akciójával, mondván, az „anarchisták” a TASZ véleményének a közzététele után „fizikailag megtámadták” az ÁSZ épületét. A TASZ véleményével „nyíltan jogsértésre és a jogállam kereteinek az átlépésére buzdít egyes politikai pártokat, amivel felhergelheti az erőszakos tettlegességre is vállalkozó embereket?” – torzította a TASZ-közleményt az ÁSZ.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!