Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Orosz foglyaink sorsa

Népszava-összeállítás|2018. febr 14. 08:34
[A+ A-]

Az a körülmény, hogy Oroszországgal formális békeszerződés egyelőre nem jött létre, a lakosság széles köreit a hadifoglyok helyzete miatt rendkívüli mértékben nyugtalanítja

Hivatalosan közlik: Az a körülmény, hogy Oroszországgal formális békeszerződés egyelőre nem jött létre, a lakosság széles köreit a hadifoglyok helyzete miatt rendkívüli mértékben nyugtalanítja.

Nem tagadható, hogy a hadifoglyok egy egységes vezetést nélkülöző és a legfontosabb életszükségleti cikkekben hiányt szenvedő államban nehéz helyzetbe juthatnak. Másrészt azonban az egész helyzet megítélésénél tekintetbe kell vennünk az elhárító rendszabályokat is.

E rendszabályok a következők:

1. Illetékes helyeken nem szűntek meg és továbbra sem fognak megszűnni a hadifoglyokra vonatkozó tárgyalásokat intenzív módon folytatni és azoknak újrafölvételét szorgalmazni, ha átmenetileg e tárgyalásokban megszakítás állna be.

2. A már megtörtént megállapodások a hadifoglyok bizonyos osztályaira vonatkozóan előreláthatólag lehetővé fogják tenni, hogy nagyszámú hadifogoly viszonylag korábbi időpontban hazajöhessen.

3. Ellenfeleinknek a sajtóban közölt e föltétlen formában még egyáltalában nem érvényes alaptételei, amelyek abban csúcsosodnak ki, hogy a hadifoglyokat minden további gondoskodás nélkül sorsukra fogják bízni, ama körülmény szerint ítélendő meg, hogy az ily elvekkel dolgozó hatalmi tényezők parancsnoksági körzete helyileg nagyon korlátozott.

4. A hadügyi kormány, amely föltétlenül ellene van mindennemű megtorlási taktikának, az orosz hadifoglyoknak elbocsátására vonatkozóan csak oly formában fog intézkedni. amely megfelel a hasonló irányú orosz ellenrendszabályoknak. Nem tehető föl, hogy az orosz közvélemény figyelmen kívül hagyja ezeket a kölcsönhatásokat.

Népszava 1918. február 14.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!