Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbánon ironizál a francia elnök

Népszava|2018. febr 25. 18:04
[A+ A-]

FOTÓ: LUDOVIC MARIN / AFP

Az Orbán-kormány elutasítja azokat a konzultációkat, amelynek más írja a kérdéseit és nem maga összegzi az eredményeit – derült ki újfent, miután a múlt hét végén Emmanuel Macron francia elnök nemzeti konzultációt javasolt az európai polgárokkal az EU jövőjéről. Az Eurológus írt először arról a videóról, amelyen Emmanuel Macron alig leplezett mosollyal jelenti be, hogy a tagállamok közül egyedül Magyarország nem vesz részt a konzultáción. „Ami bizonyára meglepi önöket” – tette hozzá ironikusan a francia elnök.

A saját szabályai szerint és valótlan állításokba burkolt kérdésekkel gyakorta konzultáló Orbán-kormány nevében Szijjártó Péter külügyminiszter reagált. Elöljáróban leszögezte, hogy a francia államfő konzultációjáról még nem lehet tudni semmi konkrétat, majd támadásban lendült: „Ha Macron azt akarja, hogy Európában adóharmonizáció legyen, az Magyarországon brutális adóemeléssel járna, ezért nem támogatják az ilyen törekvéseit.”

Ezzel együtt a konzultáción mégis lehet magyar részvétel. Az MSZP-s európai parlamenti képviselő, Ujhelyi István által alapított Radikális Európai Demokraták (RED) mozgalom ugyanis számított a kormány meghátrálására, és már korábban bejelentkezett Franciaország budapesti nagykövetségénél: ha kell, akkor megszervezi a magyarországi Macron-konzultációt. Mint azt közleményükben írták, a RED egyik legfontosabb célkitűzése az EU megreformálása, de ahhoz, hogy a közösség jobban szolgálja a magyar emberek érdekeit, részt kell venni a reformfolyamatokban, „a Fidesz épp ezt szalasztja el saját pökhendisége miatt.”  

B. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!