Előző
Következő
új cikk

Belföld

10 millió embertől elvettek 40 évet

Népszava|2018. febr 25. 19:22
[A+ A-]

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Magyarország köztársasági elnöke idén is mécsesgyújtással és néma főhajtással tisztelgett a kommunizmus áldozatainak emléke előtt a Terror Háza Múzeumnál – adta hírül az intézmény honlapja. Áder János és felesége mellett Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója és Tallai Gábor programigazgató is mécsest helyezett el a Hősök Falánál.

Február 25-ét az első Fidesz-kormány idején, az ezredfordulón nyilvánította a parlament a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba – képviselői mentelmi joga ellenére – Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Az évfordulón átadták a kisgazda politikus pécs-patacsi szülőházából kialakított emlékházat. (1908-ban, Kovács Béla születésekor Patacs önálló község volt, az ötvenes években lett a baranyai megyeszékhely része.)

Rétvári Bence KDNP-s parlamenti képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a váci rabtemetőben tartott megemlékezésen mondott beszédet. Az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy sokféle áldozatra kell gondolnunk a kommunista diktatúra emléknapján.

Az államtitkár beszélt azokról, akiket a világháború végén vittek el több évnyi kényszermunkára, továbbá a koncepciós perek áldozatairól és a kitelepítettekről. Közlése szerint egymillió ember ellen indult büntetőeljárás, az ötvenes évek elején 390 ezer embert ítéltek el politikai okokból.

Rétvári megemlékezett azokról is, akiket az 1956-os forradalom idején öltek vagy sebesítettek meg, és akiket a megtorlásul bebörtönöztek, kivégeztek. Az államtitkár szerint azt a 200 ezer embert sem szabad elfelejtenünk, aki elmenekült az országból. Kijelentette: összességében 10 millió emberről beszélhetünk, akinek negyven évet vettek el az életéből.

Nem hagyta ki a lehetőséget, hogy bírálja az előző baloldali kormányokat. Rétvári Bence azt mondta, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormány befagyasztotta az áldozatoknak megítélt nyugdíj-kiegészítéseket, a mostani kormány ellenben a múlt évben 60, az idén 40 százalékkal megemelte ezeket a pótlékokat. Hozzátette: a kommunizmus idején megítélt magas, nem a teljesítményért, hanem a kommunista párthűségért járó nyugdíjtöbbletet visszavette a kormány.

A náci és a kommunista rendszerre utalva Rétvári Bence a demokratikus gondolkodásmód mibenlétéről is kifejtette véleményét: „Ha valaki nem utasítja el mind a két diktatúrát, ha valaki különböző mércével mér, az nem igazi demokrata”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!