Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Árnyékkormány

Népszava|2018. márc 13. 06:09
[A+ A-]

A külügyminisztert a saját kollégái beszélő kakadunak hívják, nyilván nem a karakánsága és az önállósága miatt. Az „emberi erőforrások” egy volt lelkészhez tartoznak, aki naponta kerül szembe a saját egyháza tanításával (Isten bocsássa meg neki, amit az iskolákkal és a kórházakkal művelt). Az agárügyekért olyasvalaki felel, aki bele merte mondani a mikrofonba, hogy a százmilliárdos oligarcha Mészáros Lőrinc helyben élő családi gazdálkodó. Az igazságügyi miniszter rendszeresen bocsánatot kér a jogász kollégáitól és egyetemi tanítványaitól a kabinet nyilvánvaló jogtiprásaiért. A nemzeti fejlesztési tárca egy olyan szakemberé, aki szerint nem jelentős különbség, hogy 24 milliárd helyett végül 170 milliárd forintba került a vizes VB. Ezek az emberek mind felveszik a miniszteri fizetést, használják a szolgálati autót és a többi állami juttatást, mintha valódi, döntéseket hozó és a saját szakterületük mindennapjait befolyásolni képes emberek lennének – holott soha, egyetlen percre sem tudtak kilépni a gazdájuk, Orbán Viktor árnyékából.

Mindezt csak azok kedvéért gyűjtöttük most csokorba, akik szerint nincs lehetőség kormányváltásra, mivel az ellenzék úgymond kormányzásképtelen. A három versengő ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyike, Karácsony Gergely a hét végén csapatot hirdetett. Nem jutott a felsorolás végére, de a majdani (reménybeli?) miniszterei közül azért csak megnevezett mások mellett egy volt uniós biztost, akinek a munkaügyekkel kapcsolatos tudását és az emberi tisztességét nem sokan vonták eddig kétségbe; egy civil zöldszakembert, akinek a környezet- és energiaügyi szakértelmére Európa-szerte igényt tartanak; egy gyakorló orvost, aki tisztában van vele, hogy a magyar egészségügy betegebb, mint a magyar társadalom; meg egy roma (!) oktatáspolitikust, aki évtizedeket töltött tehetséges cigány fiatalok életpályájának egyengetésével.

Ha a fent említett fideszes árnyékkormány nyolc éven át elketyegett szakmai és morális tartás nélküli figurákkal – nem lehetséges, hogy egy darabig hozzáértő és becsületes emberekkel is működtethető lenne az ország?

Hargitai Miklós