Előző
Következő
új cikk

Sport

Felfüggesztett görög bajnokság

Népszava|2018. márc 13. 05:53
[A+ A-]

Pisztollyal ment be az elnök Fotó: AFP

Letartóztatási parancsot adtak ki Ivan Szavvidisz, a görög élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő PAOK Szaloniki tulajdonosa ellen, aki vasárnap pisztollyal ment be a pályára az AEK Athén elleni bajnoki után. A sportminiszter helyettese felfüggesztette a bajnokságot, a belügyminiszter szerint provokáció történt.

Szavvidisz testőreivel azért ment be a pályára, mert szerinte megfosztották csapatát egy szabályos találattól a gól nélküli döntetlennel végződött mérkőzésen. A játékvezető les miatt nem adta meg a PAOK gólját. Szavvidisz ezért négy testőre kíséretében megfenyegette a bírót és azt mondta neki, hogy "Véged van!". A klubvezető övén fegyvere lógott, de ahhoz nem nyúlt.

A csapatok a történtek után az öltözőbe vonultak, a játékvezető pedig két órával később bejelentette, hogy mégis megadja a gólt.

Jorgosz Vassziliadisz sportminiszter-helyettes hétfőn bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a bajnokságot: „Addig nem folytatódnak a küzdelmek, amíg nem tisztázzuk a helyzetet úgy, ahogy mindenkinek megfelel” – mondta a vezető, aki hozzátette, a kormány folyamatos kapcsolatban áll az Európai Labdarúgó-szövetséggel.

A görög rendőrség tegnap letartóztatási parancsot adott ki a PAOK elnöke és testőrei ellen.

„Amit láttunk, az a görög futball becsülete elleni támadás. Ha valaki pisztollyal belép a pályára, az elfogadhatatlan provokáció” – jelentette ki Panosz Szkurletisz belügyminiszter.

Korábban is volt már botrány
Görögországban nem ismeretlen, hogy az erőszakos cselekmények miatt felfüggesztik a bajnokságot. 2016 novemberében azért folyamodtak ehhez, mert ismeretlen tettesek felgyújtották Jorgosz Bikasz, a görög játékvezetői bizottság vezetőjének nyaralóját. A 2014–15-ös idényben háromszor is szünetelt a pontvadászat: szeptemberben egy szurkoló halálát okozta a harmadosztályú Ethnikosz Pireusz–Irodotosz mérkőzés előtti összecsapás, novemberben a játékvezetői bizottság alelnökét bántalmazták súlyosan, 2015 februárjában pedig a Panathinaikosz–Olimpiakosz mérkőzés előtt a hazai szurkolók a pályára rohantak, rakétáztak, az ellenfél játékosait az öltözőbe kergették.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!